Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a ajuns marți în Ucraina, într-o vizită prin care vrea să arate sprijinul UE pentru Kiev. Occidentul avertizează Rusia să nu lanseze atacuri asupra țării vecine din fostul bloc sovietic.

Vizita vine după luni de tensiuni, în care Occidentul a amenințat Moscova cu sancțiuni masive coordonate dacă invadează Ucraina, relatează EURACTIV. ”Odată cu prezența sporită a armatei Rusiei (la granița cu Ucraina), sunt aici pentru a arăta sprijinul UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Borrell pe Twitter.

SUA și aliații săi au acuzat Rusia că plănuiește o invazie după ce a masat circa 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

Oficiali de rang înalt din Statele Unite și Rusia urmează să discute, începând de duminică, la Geneva despre această criză, după ce Kremlinul a transmis o serie de cereri către Washington.

Bruxelles se teme că va fi marginalizat pe măsură ce SUA și Rusia vor discuta despre  echilibrul de putere în Europa, Borrell insistând că ”orice discuție despre securitatea europeană trebuie să aibă loc în coordonare și cu participarea UE”.

Ministerul de externe al Ucrainei a precizat că vizita lui Borrell ”are ca scop confirmarea sprijinului UE pentru țara noastră pe fondul acțiunilor agresive ale Rusiei”.

În timpul vizitei de două zile, Borrell se va duce în estul țării, aflat sub controlul rebelilor pro-ruși. 

Aceasta va fi prima vizită a unui șef al diplomației europene în estul Ucrainei de la izbucnirea războiului în 2014, a precizat Ministerul de externe.

Kievul a spus că Borrell va avea convorbiri cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba privind ”descurajarea Rusiei de la o agresiune ulterioară, inclusiv prin sancțiuni economice dure”.

Moscova insistă că NATO trebuie să garanteze că nu va primi Ucraina în rândurile sale și să-și retragă trupele de lângă granițele Rusiei.

SUA au respins pretenția Moscovei de a dicta viitorul unor state independente și au amenințat Rusia cu ”costuri severe” dacă lansează o nouă incursiune în Ucraina.

Administrația Biden a încercat să-i asigure pe aliații europeni că va acționa în comun cu aceștia, respingând sugestiile că ar putea căuta un acord în stilul Războiului Rece care să afecteze Europa fără participarea acesteia.

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit luni la telefon cu miniștrii de externe din cele nouă state membre ale Formatului București (B9).

Blinken ”a subliniat angajamentul SUA de a continua consultările și coordonarea strânsă cu toți aliații și partenerii noștri transatlantici în timp ce acționăm pentru detensionarea situației prin descurajare, apărare și dialog”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit după ce Moscova a anexat ilegal Peninsula Crimeea din Kiev în 2014. Peste 13.000 de persoane au murit în acest conflict.