nhibarea efectelor de dependență ale cocainei sau crack-ului pentru a prelungi abstinența consumatorilor care se luptă să renunțe - acesta este obiectivul "Calixcoca", un vaccin terapeutic promițător dezvoltat de oamenii de știință brazilieni.

Săptămâna trecută, acest proiect i-a adus un premiu de 500.000 de euro companiei farmaceutice Eurofarma menit să finanțeze soluții inovatoare cu "impact mare" în sectorul sănătății. Nu este vorba despre o rețetă minune anti-cocaină destinată întregii populații. Spre deosebire de vaccinurile preventive, care au ca scop prevenirea bolilor să ajungă în organism, vaccinurile terapeutice sunt folosite pentru a trata problemele de sănătate existente, informează La Libre Belgique.

"Calixcoca ajută persoanele dependente să producă anticorpi care împiedică medicamentul să acționeze asupra creierului", explică psihiatrul Frederico Garcia, coordonatorul acestui proiect condus de Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG).

Concret, acest vaccin își propune să blocheze senzația de plăcere pe care o trezește cocaina atunci când acționează asupra unei zone a creierului cunoscută sub numele de "circuitul recompense". Întrerupând acest ciclu care duce la consumul compulsiv, și deci la dependență, "crește șansele" de a prelungi abstinența celor care doresc să renunțe, explică cercetătorul.

În timpul testelor pe animale, oamenii de știință au observat o producție semnificativă a acestor anticorpi anti-dependență și puține efecte secundare.

Vaccinul a avut efecte pozitive și asupra fetușilor de șoarece. Acest lucru ar putea contribui la tratamentul femeilor însărcinate care suferă de probleme de dependență de cocaină sau de derivații acesteia, cum ar fi crack-ul.

Alte proiecte de cercetare similare au fost realizate în Statele Unite, dar nu au avut succes din cauza, printre altele, rezultatelor insuficiente în timpul testelor clinice pe oameni, care urmează să înceapă în curând în Brazilia.

"Calixcoca" este primul proiect de acest tip din America Latină. "Dacă testele clinice arată că este eficient și dacă este aprobat de autoritatea de reglementare în domeniul sănătății Anvisa, va fi primul vaccin anti-cocaină și chiar antidrog din lume folosit ca medicament", asigură Frederico Garcia.

Spre deosebire de alte vaccinuri care folosesc componente biologice, antigenul, substanța care declanșează reacția imună pentru a produce anticorpi, este fabricat din componente chimice concepute în laborator. Cu două avantaje: fabricarea sa costă mai puțin și nu este necesară respectarea lanțului de frig pentru transport.

"Încă nu există un tratament (medicament) specific aprobat pentru combaterea dependenței de cocaină sau crack. Astăzi, pacienților li se oferă monitorizare psihologică, asistență socială și eventual cure de detoxificare", explică psihiatrul.

Vaccinul ar fi o completare a acestor strategii multidisciplinare, ajutând, de exemplu, la evitarea recidivelor imediate după o ședere în tratament.

Chiar dacă testele clinice se dovedesc concludente, "nu este un panaceu": "Calixcoca" este destinat pacienților "în abstinență care sunt hotărâți să rămână așa", subliniază el.

Echipa lui Frederico Garcia speră să contribuie la inversarea tendinței unei "statistici triste". Potrivit datelor de la Institutul Național pentru Abuzul de Droguri din Statele Unite (NIDA), unul din patru consumatori obișnuiți de cocaină devine dependent. Și doar un sfert dintre pacienții care doresc să se elibereze de această dependență reușesc după cinci ani de tratament.

Așteptările legate de "Calixcoca" sunt mari în Brazilia, a doua țară din lume în care se consumă cel mai mult cocaină după Statele Unite: peste 3.000 de oameni s-au oferit deja voluntari pentru testele clinice.

sursa: /RADOR RADIO ROMÂNIA