Victoria lui Luiz Inácio Lula da Silva la alegerile prezidențiale din Brazilia ar putea avea consecințe și peste ocean, în special prin îmbunătățirea relațiilor dintre țara sud-americană și Uniunea Europeană, scrie Euronews Italia.

După ani de relații complicate cu guvernul lui Jair Bolsonaro, Uniunea este pregătită să reînnoiască cooperarea, începând cu cele trei teme indicate de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen: securitatea alimentară, comerțul și schimbările climatice.

''Fără îndoială că alegerea acestui fost sindicalist în vârstă de 77 de ani la cârma Braziliei va da un impuls politic relațiilor cu Europa, care ani de zile au rămas pe plan secund'', explică pentru Euronews Emily Rees, membru al Centrului European pentru Economie Politică Internațională (ECIPE).

În realitate va fi greu ca Lula să înrăutățească relațiile cu Europa ale guvernului lui Jair Bolsonaro: în cei patru ani de mandat, președintele anterior nu a vizitat niciuna dintre capitalele europene, cu excepția unei scurte întâlniri cu Viktor Orbán la Budapesta în februarie 2022.

În schimb, a găsit timp să meargă la Moscova lui Vladimir Putin (tot în februarie 2022) și să lanseze săgeți împotriva lui Emmanuel Macron și a Angelei Merkel, acuzându-i de ''interferențe nejustificate'', din cauza preocupările lor privind defrișările și incendiile din Amazon.

Acordul discordiei

Dar dincolo de declarațiile și vizitele de curtoazie, ceea ce va conta cu adevărat va fi colaborarea concretă dintre Bruxelles și Brazilia. Iar foarte probabil cea mai relevantă chestiune în acest sens este acordul comercial UE-Mercosur, încheiat în 2019 între Uniune și blocul format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay.

Afacerile cu Brazilia reprezintă 30,8% din comerțul european cu țările Mercosur, în timp ce Uniunea este al doilea cel mai important partener comercial al Braziliei.

Pentru a obține ratificarea definitivă a acordului de către guvernele europene, vor fi necesare o serie de schimbări, mai ușor de obținut prin negocierile cu Lula, decât prin cele cu Bolsonaro.

''Comisia Europeană a negociat de mult un instrument secundar pentru acordul privind mediul și problemele climatice. Acest capitol ar trebui să fie mai ușor de discutat acum'', spune Emily Rees.

''Dar și guvernul brazilian va încerca să adauge puncte acordului, în special în domeniul proprietății intelectuale, în cel al achizițiilor publice, sau a oricărei politici care ar putea ajuta la îmbunătățirea procesului de industrializare a țării, una dintre temele principale ale campaniei lui Lula".

De altfel, până și cei care, așa cum este cazul europarlamentarului Verzilor germani, Anna Cavazzini, vor să rediscute acordul, consideră că alegerea lui Lula este o veste bună.

''În primul rând, este important ca Lula și guvernul său să restabilească legile privind protecția mediului în Brazilia și mai presus de toate să consolideze toate organismele fundamentale pentru protecția eficientă a pădurilor, pentru că în mandatul lui Bolsonaro politica forestieră a fost un dezastru. Iar acesta este, cred, o condiție prealabilă pentru orice discuție privind comerțul dintre Europa și Brazilia. Astfel încat este important ca acordul să fie renegociat, cel puțin parțial".

Pe de altă parte, potrivit lui Cavazzini, o aliniere completă a Braziliei la Uniunea Europeană vizavi de războiul din Ucraina va fi foarte complicată.

''Sincer, nu mă aștept la schimbare de 360 de grade în ceea ce privește poziția braziliană față de războiul din Ucraina: Lula a spus de mai multe ori că vrea să rămână neutru. Dar cred că este mult mai orientat spre cooperarea internațională și spre Uniune. Iar acest lucru cu siguranță că va ajuta poziționarea Braziliei și în ceea ce privește războiul''.

Până acum, țara sud-americană nu a impus Rusiei sancțiuni pentru invazie, în ciuda faptului că a condamnat-o oficial la votul  de la Națiunile Unite. Și cu greu o va face în viitor, chiar și cu noul său președinte, care în mai 2022 a ajuns în centrul unei controverse din cauza unui interviu în care a criticat atitudinea lui Volodimir Zelenski, spunând că ''ar fi trebuit să negocieze puțin mai mult".

Potrivit lui Emily Rees, se va putea înțelege mai mult despre această problemă abia după formarea noului guvern, în ianuarie 2023. ''În discursul victoriei, președintele a menționat un angajament față de G20 și G7. Și cred că poziția Braziliei se va schimba în următorii câțiva ani''.

Numai că Rusia și Ucraina sunt departe, atât din punct de vedere geografic, cât și foarte probabil din punctul de vedere al intereselor Brasiliei. ''Nu trebuie să uităm că în guvernele anterioare al lui Lula, Brazilia a privit mereu spre sudul lumii. Și multe dintre eforturile sale diplomatice vor viza țările din această zonă'', a concluzionat Emily Rees.

sursa: RADOR