Brazilia intenționează să cumpere cât de multă motorină va putea de la Rusia, în ciuda invadării de către aceasta a Ucrainei și a sancțiunilor care apasă asupra Moscovei, un acord este "aproape" de realizare.

Apropierea dintre Brazilia și Rusia se confirmă. Brazilia refuză să respecte sancțiunile Uniunii Europene și ale Statelor Unite față de Moscova de la începerea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie. Țara sud-americană a subliniat, marți, la ONU, prin vocea lui Carlos Alberto Franco França, șeful diplomației braziliene, că dorește să cumpere cât de multă motorină va putea de la Rusia. O lovitură de cuțit în unitatea internațională dorită de Washington pentru a izola Moscova.

"Trebuie să fim siguri că avem suficientă motorină pentru agro-industrie și pentru șoferii brazilieni", a argumentat ministrul. Brazilia este un partener strategic al Rusiei, o țară de care este foarte dependentă pentru îngrășăminte. Țara noastră urmărește securitatea în termeni de aprovizionare și Rusia face parte dintre acești furnizori siguri".

Jair Bolsonaro, un apropiat al lui Vladimir Putin

Confruntat cu escaladarea prețurilor carburantului și apropierea alegerilor prezidențiale din octombrie, Jair Bolsonaro - un apropiat al lui Vladimir Putin - anunța deja luni că este pe punctul de a încheia un acord pentru a cumpăra motorină din Rusia. Președintele brazilian obținuse deja de la Rusia un angajament care garantează o aprovizionare "neîntreruptă" cu îngrășăminte, vitale pentru agro-industria braziliană. Putere agricolă mondială, Brazilia importă peste 80% din îngrășămintele pe care le utilizează și peste 20% din ele provin din Rusia, principalul ei furnizor.

Putin cere țărilor BRICS să coopereze față de "acțiunile egoiste" ale țărilor occidentale

Aceste acorduri vin după ce, pe 23 iunie, Vladimir Putin cerea țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) să coopereze în confruntarea cu "acțiunile egoiste" ale țărilor occidentale. El denunța în special tentativele acestor țări occidentale "de a se folosi de mecanismele financiare pentru a face lumea întreagă răspunzătoare pentru propriile lor erori de politică macroeconomică". În opinia președintelui rus, "un rol de lider al țărilor din BRICS este astăzi mai necesar ca oricând pentru a elabora o politică unificatoare, pozitivă, care să urmărească să creeze un sistem (mondial) realmente multipolar".

G7 se străduie să ralieze la cauza sa democrațiile emergente

Patru zile mai târziu, G7 invitase cinci țări emergente, printre care giganții indian și sud-african, deosebit de expuși riscurilor de criză alimentară, să lărgească frontul democrațiilor față de Moscova și Beijing. Potrivit cancelarului german, Olaf Scholz, această invitație trebuie să arate că "comunitatea democrațiilor" nu se rezumă la Occident și la țările din emisfera nordică". G7 căuta atunci să atragă în tabăra sa India, Senegalul și Africa de Sud, care s-au abținut la votarea unei rezoluții a ONU de condamnare a atacului rusesc.

ZOOM: inflația crește, șomajul scade puțin

Inflația în Brazilia a atins în iunie 11,89% pe an, o ușoară accelerare față de 11,73% înregistrate luna precedentă, potrivit cifrelor oficiale publicate vineri.

Pe primul semestru al anului, inflația se stabilizează la 5,49%, peste obiectivul băncii centrale de 5% pe tot anul. Potrivit ultimei anchete Focus a institutului de emisie, inflația ar trebui să se situeze la aproape 8% în acest an.

Inflația ridicată este unul din punctele negre pentru guvernul lui Jair Bolsonaro, care va candida pentru un al doilea mandat în octombrie într-un context economic foarte degradat. Ea afectează zeci de milioane de brazilieni, în situația în care 33 de milioane dintre ei se confruntă cu foametea și peste jumătate din populație, adică 125 de milioane de persoane, cunosc insecuritatea alimentară.

Confruntată cu inflația persistentă, banca centrală a Braziliei a ridicat de 11 ori succesiv dobânda directoare, acum de 13,25%, cu riscul de a frâna relansarea economică. Dobânda a atins cel mai ridicat nivel din ianuarie 2017, în vreme ce în martie 2021, în toiul pandemiei de Covid-19, se situa la cel mai scăzut nivel, de 2%.

Rata șomajului în Brazilia a scăzut sub 10% pentru prima data din ianuarie 2016, la 9,8%, pe o perioada mergând din martie până în mai, potrivit cifrelor oficiale publicate, cu 1,4 puncte față de precedentele trei luni (11,2% în decembrie-februarie). În ciuda acestei ameliorări, cea mai mare țară din America Latină are încă 10,6 milioane de șomeri.

Venitul mediu al muncitorilor a scăzut de asemenea, având o scădere de 7,2% față de aceeași perioadă din 2021, în vreme ce inflația se ridica la 11,7% pe an în mai. Numărul de persoane care muncesc în economia informală, care muncesc deci cel mai adesea fără contract și în condiții precare, a rămas foarte ridicat, de 39,1 milioane, în trimestrul analizat, adică 40,1% din populația activă.

sursa: RADOR