Camera Comunelor a adoptat miercuri proiectul de lege privind blocarea unui Brexit fără acord și a respins cererea premierului privind declanșarea alegerilor anticipate.

UPDATE


23:39 Premierul avea nevoie de votul a două treimi din parlamentari pentru a organiza alegeri anticipate, dar a primit doar 298 de voturi ”pentru”. Laburiștii s-au abținut de la vot.

23:29 Vicepreședintele SUA, Mike Pence, și-a exprimat speranța unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniune.

23:15 Guvernul britanic a renunțat la planul de a pune capăt imediat liberei circulații a cetățenilor europeni după un eventual Brexit dur, revenind la planul inițial privind o perioadă de tranziție de trei ani.

23:00 Caroline Lucas, membră a Partidului Verzilor, i-a cerut premierului să organizeze un al doilea referendum, apreciind că doar așa poate fi rezolvată problema Brexit. 

22:30 Surse europene au precizat pentru BBC că, în pofida a patru ore de discuții cu oficialii UE, David Frost, consilierul pe probleme europene al premierului britanic, nu a venit la Bruxelles cu nicio propunere nouă privind Acordul de retragere. 

22:00 Camera Comunelor discută acum cererea lui Boris Johnson de a organiza alegeri anticipate pe 15 octombrie.

+++

Proiectul de lege a trecut și de al doilea vot. 327 de membri ai Camerei Comunelor au votat ”pentru” și 299 ”împotrivă”. Textul va ajunge acum în Camera Lorzilor, care va da votul final.

+++

Proiectul de lege care-l poate împiedica pe premierul Boris Johnson să decidă un Brexit fără acord pe 31 octombrie a trecut miercuri seară de votul preliminar, cu 329 de voturi ”pentru” și 300 ”împotrivă”.

+++

Camera Comunelor a votat marți seara, cu 328 voturi "pentru” și 301 "împotrivă”, o moțiune privind preluarea controlului asupra agendei parlamentare, moțiune ce-i permite să propună un proiect de lege privind amânarea Brexit. Acest proiect urmează să fie dezbătut și votat miercuri seara.

În replică, premierul amenință cu alegeri anticipate, dacă va fi obligat să solicite Uniunii Europene o nouă amânare a Brexit, care ar trebui să aibă loc pe 31 octombrie. În fața parlamentarilor, Johnson a susținut că eventuala adoptare a proiectului de lege "va preda controlul” asupra negocierilor privind Brexit Uniunii Europene, fapt ce va duce "la noi întârzieri” și la "mai multă confuzie”. El le-a spus parlamentarilor că nu-i dau de ales, astfel că va fi nevoit să declanșeze alegeri în luna octombrie: "Cetățenii acestei țări trebuie să aleagă”.

Potrivit BBC, Guvernul vrea să organizeze alegeri pe 15 octombrie, cu două zile înainte de un summit crucial al UE la Bruxelles. În moțiunea depusă la Parlament, Johnson nu a inclus o dată exactă pentru anticipate.

Laburiștii condiționează votul pentru anticipate de adoptarea în prealabil a proiectului de lege privind amânarea Brexit. Secretarul pentru Brexit din umbră, Sir Keir Starmer, a declarat la BBC Radio 4, că Partidul Laburist dorește alegeri generale dar "nu în termenii deciși de Boris Johnson". El a mai spus că formațiunea sa nu are "încredere” în premier să organizeze alegeri înainte de termenul pentru Brexit.

Boris Johnson are nevoie de susținerea a două treimi din cei 650 de parlamentari pentru a declanșa alegeri anticipate.

Downing Street a anunțat că cei 21 de conservatori rebeli care au votat marți moțiunea privind preluarea controlului asupra agendei parlamentare vor fi excluși din partid.

Printre ei se află figuri importante ale Partidului Conservator, printre care fostul ministru de finanțe Ken Clarke, membru de peste cinci decenii ale Camerei Comunelor.

Clarke a explicat că nu-și mai recunoaște partidul. "Este Partidul Brexit (al lui Nigel Farage - n.r.) sub un alt nume", a declarat el pentru BBC Two.

Printre rebeli se mai află și un alt ministru de finanțe Philip Hammond, un fost ministru al justiției David Gauke, nepotul lui Winston Churchill, Sir Nicholas Soames, și Rory Stewart, fost ministru pentru dezvoltare internațională, care a candidat recent împotriva lui Boris Johnson pentru șefia partidului.