Liderii europeni se reunesc la Bruxelles, pentru a decide dacă aprobă cererea premierului britanic privind o nouă extindere a Brexit, în timp ce Executivul european face noi pregătiri pentru o ieșire fără acord a Marii Britanii.

UPDATE

Donald Tusk către ”prietenii britanici”: ”Această extindere... e suficientă pentru a găsi cea mai bună soluție posibilă. Vă rog, nu irosiți această perioadă”.

Președintele Consiliului European a mai spus că în această perioadă Londra poate revoca Brexit, dacă dorește.

+++

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că pare straniu faptul că Marea Britanie va organiza alegeri europarlamentare, dar legea e lege și trebuie respectată.

+++

În cursul nopții de miercuri spre joi, liderii europeni și Theresa May au căzut de acord în cursul nopții de miercuri spre joi să amâne Brexitul pentru cel mai târziu la 31 octombrie 2019.

Consiliul European a acceptat amânarea pentru a permite ratificarea Acordului de retragere de către Parlamentul britanic. În cazul în care Acordul de retragere e ratificat înainte de 31 octombrie, Brexit va avea loc în prima zi a lunii următoare.

Pentru extinderea Brexit până la sfârșitul lui octombrie, Marea Britanie trebuie să organizeze alegeri europarlamentare în mai. În caz contrar, va ieși din UE la 1 iunie, fără niciun Acord.

Concluziile summitului extraordinar reafirmă faptul că nu va exista o renegociere a Acordului de retragere. Vor putea, în schimb, să fie făcute modificări la declarația politică.

Pe perioada amânării, Regatul Unit rămâne un stat membru ”cu toate drepturile și obligațiile” aferente. 

+++

Uniunea Europeană va avea mai multe întâlniri fără Marea Britanie și va cere ca Londra să se abțină de la subminarea blocului comunitar "în special când va participa la procesul de luare a deciziilor" în timpul unei amânări a Brexitului, potrivit unui draft de concluzii ale Consiliului European, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

+++

Conservatorii Theresei May vor suferi o înfrângere usturătoare dacă Marea Britanie participă la europarlamentarele din mai, potrivit unui sondaj publicat miercuri. Partidul premierului britanic ar obține 23% din voturi, în timp ce laburiștii ar lua 38%, arată un sondaj realizat de Hanbury Strategy pentru think-tank-ul Open Europe. Noua formațiune a lui Nigel Farage are 10%, iar fostul său partid UKIP - 8%, scrie EurActiv.com.


Înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a declarat: ”Din discuțiile care s-au purtat acum, chiar, în ultimele zile, ultimele ore, lucrurile arată că, în general, lumea este dispusă să accepte o prelungire. Și poziția noastră este că nu putem să acceptăm, în această etapă, o ieșire pe No Deal, adică fără acord, și cred că, până la urmă, se va accepta o prelungire”.

Iohannis a precizat că se vor mai purta discuții și pe garanții, în funcție de perioada prelungirii: ”Avem nevoie de câteva lucruri foarte clare din partea Marii Britanii”.

 

  • despre summitul de la Sibiu: Întrebat ce se va întâmpla la Sibiu, în condițiile în care summitul urma să aibă loc după ce Marea Britanie ar fi ieșit din Uniunea Europeană, președintele a declarat: ”Pe 9 mai se va întâmpla ceea ce este planificat, vom discuta despre viitorul Uniunii Europene. Sigur, cu această notă specială, cu sau fără prietenii noștri din Marea Britanie, dar discuția va fi oricum despre viitorul Uniunii, și, cu siguranță, într-o formă sau alta, Marea Britanie va face parte din viitorul nostru”.

 

+++

După ce n-au reușit să iasă din UE pe 29 martie, britanicii au cerut o extindere a Brexit și au primit-o. Noul termen este pe 12 aprilie, vinerea aceasta, dar premierul Theresa May nu a obținut votul Parlamentului pentru Acordul de retragere, astfel că se duce în această seară la Bruxelles pentru a cere șefilor de stat și de guvern o nouă amânare a Brexit.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European începe la 19:00, ora României, și, înainte de a ajunge la Bruxelles, Theresa May a avut o nouă discuții în Camera Comunelor privind părăsirea Uniunii. 


Deși Parlamentul a respins pânâ acum toate variantele privind Brexit, deputatul conservator Mark Francois a amenințat UE că Marea Britanie va deveni ”un cal troian” dacă e ținută în Uniune în pofida voinței exprimată democratic a poporului britanic. Guy Verhofstadt, raportorul pentru Brexit al Parlamentului European, a replicat pe Twitter: ”Celor care ar fi tentați să prelungească această saga a Brexitului pot doar să le spun să aibă grijă la ceea ce-și doresc”.

Theresa May propune 30 iunie, în timp ce liderii europeni sunt dispuși să-i acorde mai mult timp în speranța că va ajunge la o înțelegere cu parlamentarii în privința Acordului de retragere. Mai mult, în weekend, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, s-a declarat deschis față de o modificare a textului privind relațiile viitoare dintre UE și Regatul Unit dacă premierul May și opoziția laburistă ajung la un acord. Și-a reafirmat, în schimb, și el opoziția față de orice renegociere a a Acordului privind Brexit.

Ministrul britanic pentru Brexit nu dorește însă o amânare de lungă durată, Steve Barclay explicând, la BBC Radio, că Marea Britanie trebuie să poată părăsi UE de îndată ce Parlamentul de la Londra aprobă divorțul. Declarația lui survine după ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis o scrisoare liderilor europeni în care propune o extindere flexibilă, dar nu mai mare de un an, a Brexit. 

Pregătiri pentru un Brexit fără acord

Înaintea Consiliului European, Comisia Europeană a făcut bilanțul măsurilor de pregătire intense ale Uniunii Europene pentru eventualitatea unui Brexit fără acord și a emis orientări practice destinate statelor membre în cinci domenii: drepturile de ședere și în materie de securitate socială ale cetățenilor, protecția datelor, medicamentele și dispozitivele medicale, cooperarea polițienească și judiciară în materie penală, precum și pescuitul.

Orientările prezentate miercuri au scopul de a asigura punerea în aplicare fără sincope a măsurilor de contingență la nivelul UE și la nivel național, în cazul în care Regatul Unit părăsește UE fără acord la 12 aprilie sau la o dată ulterioară ­și de a menține o abordare coordonată în etapa fără acord.

 

”Retragerea fără acord va genera perturbări și nu este o situație de dorit, însă UE este pe deplin pregătită pentru aceasta. După cum a subliniat președintele Juncker în cadrul Parlamentului European la 3 aprilie 2019, în cazul în care se concretizează scenariul fără acord, ar trebui ca Regatul Unit să abordeze trei aspecte principale legate de separare, ca o condiție prealabilă pentru începerea discuțiilor cu privire la viitoarea relație. Aceste aspecte sunt: (1) protejarea și respectarea drepturilor cetățenilor care și-au exercitat dreptul la liberă circulație înainte de Brexit; (2) onorarea obligațiilor financiare asumate de Regatul Unit în calitate de stat membru și (3) păstrarea literei și spiritului Acordului din Vinerea Mare și menținerea păcii pe insula Irlanda, precum și a integrității pieței interne”,

 

precizează Comisia Europeană într-un comunicat.

(Detalii, aici)

China, marea câștigătoare în cazul unui Brexit dur

Un Brexit fără acord ar putea aduce prejudicii țărilor mici aflate în relații comerciale cu Marea Britanie, ar putea lovi puternic exporturile UE, dar ar aduce beneficii substanțiale Chinei, potrivit unui studiu recent al UNCTAD.

Cele mai mari pierderi le-ar suferi statele membre, care au relații economice importante cu Marea Britanie. dar și Turcia, Coreea de Sud, Pakistan, Norvegia, Islanda, Cambodgia și Elveția. 

China, în schimb, ar putea obține un câștig suplimentar în valoare de 10,2 miliarde de dolari din exporturile către Marea Britanie, urmată de SUA - cu 5,3 miliarde de dolari.