Premierul britanic Boris Johnson vrea interzicerea prin lege a prelungirii perioadei de tranziție post-Brexit dincolo de anul 2020.

„Săptămâna trecută, alegătorii au votat pentru un guvern care să realizeze Brexitul și să permită acestei țări să meargă înainte. Și este exact ceea ce avem intenția să facem încă din această săptămână”, a indicat o sursă din Downing Street 10, citată de AFP.

„Programul nostru indică în mod clar că nu vom extinde perioada de tranziție și că noua lege de aplicare a acordului de retragere va interzice legal guvernului să accepte orice prelungire” dincolo de 2020, a adăugat sursa citată, transmite Agerpres.

Conservatorii au obținut o victorie clară în alegerile ținute joi, iar Boris Johnson vrea ca acordul negociat de cabinetul său cu UE să fie aprobat rapid, pentru a permite retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.

Noul legislativ, în care conservatorii au o majoritate confortabilă, urmează să își înceapă activitatea joi, pe 19 decembrie, iar premierul va prezenta proiectul de lege privind Brexit în sesiunea de vineri.

Adoptarea acestuia este de așteptat să fie extrem de lejeră, după ce precedentele tentative de a trece un proiect privind Brexit au eșuat din cauza unui Parlament extrem de împărțit în privința opțiunilor privind Brexit. 

Acum, conservatorii au câștigat 365 de locuri în parlamentul de 650 de locuri, cu 48 mai multe decât înainte, în timp ce opoziția laburistă a pierdut 59 de locuri și au acum 203 parlamentari în Camera Comunelor, față de 262 anterior.

Proiectul de acord pentru retragerea Marii Britanii din UE include o perioadă de tranziție până la finalul lui 2020, ce ar putea fi prelungită până la doi ani, pentru evitarea unei rupturi brutale și haotice pentru economie, dacă părțile nu se înțeleg să încheie în acest interval un acord asupra viitoarei lor relații comerciale.

În ce privește forma pe care o vor îmbrăca viitoarele relații între Bruxelles și Londra, Boris Johnson dorește, conform purtătorului său de cuvânt, un acord de liber schimb inspirat de cel încheiat între UE și Canada.

Dar, majoritatea observatorilor consideră că încheierea unui acord comercial nu este posibilă în doar 11 luni, și că este nevoie ca perioada de tranziție să fie prelungită.