Guvernul de la Londra va cere amânarea datei la care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Ce ar putea decide liderii europeni la summitul ce are loc joi și vineri?

Încă din 2017, EURACTIV menționa posibilitatea extinderii termenului limită pentru ieșirea din UE a Regatului Unit. Dar amânarea nu este posibilă decât dacă toate celelalte 27 de state din UE sunt de acord.

Reporterii din rețeaua EURACTIV au adunat păreri din mai multe state, iar majoritatea guvernelor par în favoarea unei extensii cu excepția notabilă a Franței.

Premierul britanic Theresa May i-a scris miercuri lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, pentru a cere amânarea termenului la care va avea loc Brexit - programat inițial pentru 29 martie.

PARIS

Doar Franța a spus că ar putea să-și folosească dreptul de veto pentru a bloca extinderea procedurii Articolului 50, dacă amânarea ar fi în detrimentul intereselor europene.

Un consilier al președintelui Macron a spus marți că cererea britanicilor nu va fi „acceptată necondiționat”. „Mai întâi, există un plan pentru a justifica extinderea (...) În al doilea rând, trebuie analizat impactul asupra UE”, a spus el, adăugând că amânarea Brexit ar însemna că Marea Britanie va participa la alegerile europene și la procesul de decizie din UE.

Dar, dacă ipoteza este organizarea unui nou referendum, am putea analiza prelungirea cu câteva luni, a conchis oficialul.

Dar Parisul nu exclude blocarea cererii britanicilor. Decizia Consiliului European trebuie luată în unanimitate, ceea ce înseamnă că fiecate stat își poate exercita dreptul de veto. Iar Franța consideră că sunt doi factori care îi vor influența votul: posibilitatea ca Parlamentul britanic să ratifice acordul de retragere, și impactul amânării asupra Uniunii Europene.

Interesul UE primează, spune guvernul francez, atrăgând atenția că amânarea Brexit duce la implicarea Marii Britanii în alegerile europene, dar și în alegerea viitorului președinte al Comisiei și în aprobarea viitorului cadru financiar multianual, iar Parisul se teme că britanicii ar putea bloca procesul de decizie la nivel european.

Pe de altă parte, frnacezii sunt deschiși la o amânare pe termen scurt, pentru o inițiativă clară, cum ar fi pentru ratificarea acordului de retragere.

BERLIN

Ministrul german de externe Heiko Maas a spus încă de luni că este în favoarea amânării Brexit, mai ales că o ieșire dezordonată din UE ar fi în defavoarea ambelor părți. Dar, Haas avertizează: „Cu cât mai mult este întârziat, cu atât mai greu va fi”.

Și cancelarul Angela Merkel a spus că va încerca „cu toate puterile” să evite un Brexit haotic, menționând că „mai sunt câteva zile” până la 29 martie.

BENELUX

Premierul olandez Mark Rutte a spus că vrea să afle mai întâi cât de lungă va fi extinderea pe care o va cere Theresa May și ce vrea Londra să realizeze în acel interval.

O poziție similară a avut și ministrul belgian de externe, care a spus că țara sa nu este împotriva unei amânări dacă britanicii oferă clarificări asupra pașilor pe care intenționează să-i facă. Didier Reynders a spus și că liderii europeni ar fi dispuși să țină un alt summit în această lună dacă întrunirea de joi și vineri nu produce rezultate.

În schimb, Luxemburgul susține că nu ar trebui să fie acceptată o prelungire a procesului care să depășească data alegerilor europene din mai.

GRUPUL DE LA VISEGRAD

În mod surprinzător, țările din grupul de la Visegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia și Polonia) nu au o poziție comună. Surse diplomatice au spus pentru EURACTIV.com că „Ungaria are aceeași poziție cu Berlinul în această privință”. Această declarație ar putea părea surprinzătoare, dar este posibilă ca aceasta să fi fost o cale de a îndulci relațiile cu CDU în perspectiva votului de miercuri privind expulzarea Fidesz din PPE.

Reprezentanții guvernului ceh s-au arătat deschiși la o eventuală cerere a britanicilor, iar premierul Andrej Babiš a spus că, deși nu pare probabil în acest moment, Marea Britanie ar putea profita de răgazul acordat pentru a organiza un nou referendum

În Slovacia, Lukáš Parízek, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Europene, și-a exprimat îngrijorarea că posibila amânare a Brexit ar complica situația din Europa și ar aduce mai multă incertitudine. Dar, a subliniat el, pentru Slovacia, în afara de variantei în care Marea Britanie rămâne în UE, cea mai bună variantă ar fi un Brexit ordonat.

Polonia pare și ea dispusă să accepte o amânare. Ministrul de externe Jacek Czaputowicz a spus că „poate Marea Britanie are nevoie de mai mult timp să analizeze întreaga situație și poate e nevoie să prelungească această perioadă de reflecție”. Iar adjunctul lui Czaputowicz însărcinat cu afacerile europene, Konrad Szymanski, a spus că extinderea negocierilor ar putea fi utilă, iar Polonia va analiza cu atenție cererea Marii Britanii.

CLUB MED

Principalele partide de guvernământ din Italia încă nu au o poziție clară pe aceastp temă, a spus o sursă diplomatică pentru EURACTIV, dar ministrul de externe a spus în repetate rânduri că un Brexit dezordonat nu este de dorit.

Săptămâna trecută, au apărut unele zvonuri că aripa dură pro-Brexit din Marea Britanie ar fi discutat cu vicepremierul Matteo Salvini pentru a se opune extinderii procedurii Articolului 50. Dar ministrul de externe spune că nu a fost discutată această propunere, dar nicio altă cerere oficială din Regatul Unit.

Pentru Madrid, scenariul ideal ar fi, în opinia ministrului de externe Josep Borrell, susținerea de către Parlamentul britanic al acordului agreat cu UE și acordarea unei extinderi de ordin tehnic pentru implementarea acestuia. Potrivit lui Borrell, Spania nu are încă o poziție privind o amânare pentru o perioadă mai îndelungată, caz în care britanicii trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European.

În ceea ce privește motivele pentru care s-ar acorda această extindere, o renegociere a acordului de retragere este posibilă dacă britanicii își modifică unele dintre liniile roșii.

BALCANI

Premierul croat Andrej Plenković a spus că și guvernul de la Zagreb este dispus să accepte amânarea Brexit. „Ne-ar plăcea să fie o amânare de scurtă durată, dar suntem pregătiți și pentru una mai lungă, chiar dacă aceasta ridică noi probleme, precum alegerea unor membri ai Parlamentului European”, a spus el.

În Grecia nu a fost definită încă o poziție privind o extindere mai lungă, dar, în niciun caz nu va fi blocată o decizie acceptată toată lumea, au spus unele surse diplomatice.

Guvernul de la Sofia consideră că cea mai bună opțiune este ca Marea Britanie să părăsească UE cu un acord. Iar bulgarii sunt dispuși să accepte o amânare a Brexit, dar europenii trebuie să aibă în vedere pentru ce va fi utilizat timpul câștigat.

România este reprezentată la Consiliul European de președintele Klaus Iohannis, care a spus încă de săptămâna trecută că se opune unei retrageri dezordonate a Marii Britanii din UE. „Președintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea menținerii unității UE27 în cadrul acestui proces”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Ministrul delegat pentru afaceri europene George Ciamba a insistat că este nevoie de mai multă claritate din partea Londrei, inclusiv în ceea ce poate face UE. „Există lucruri pe care nu le putem face, precum renegocierea acordului de retragere”, a adăugat ministrul român.