Camera Comunelor a adoptat, cu o majoritate de doar un vot diferență, un proiect de lege care obligă guvernul să ceară o nouă amânare a Brexit pentru a evita ieșirea fără acord, dar UE nu mai e dispusă să ofere prelungiri pe termen scurt.

Joi, Camera Lorzilor votează asupra proiectului adoptat miercuri de camera inferioară a Parlamentului britanic, care încearcă să evite ieșirea dezordonată din Uniunea Europeană pe 12 aprilie. Propunerea legislativă a fost adoptată, miercuri seară, de Camera Comunelor cu 313 voturi pentru și 312 voturi împotrivă, dar, pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie adoptat de ambele camere legislative în termen de 24 de ore.

Guvernul conservator s-a opus proiectului de lege, argumentând că și-a propus deja să facă tot ce-i stă în putință pentru a evita o ieșire fără acord și că va cere o nouă extindere a termenului.

Însă președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că Marea Britanie nu va mai obține amânări pe termen scurt dacă nu aprobă acordul de retragere până pe 12 aprilie.

Camera Comunelor a respins de trei ori acordul agreat de guvernul condus de Theresa May cu UE, dar nu a reușit nici să „preia controlul asupra Brexit”. Deputații au organizat mai multe „voturi orientative” (''indicative votes'') asupra unor propuneri alternative acordului de retragere din UE, dar niciunul nu a întrunit majoritatea. Printre acestea se numărau inclusiv anularea Brexit sau organizarea unui nou referendum, dar și părăsirea UE fără un acord.

În acest timp, Theresa May a pornit negocierile cu opoziția laburistă pentru a găsi o cale de ieșire din impas iar prima discuție cu șeful acestora, Jeremy Corbyn, a fost „constructivă”, au spus cele două părți, însă aripa dură a conservatorilor a criticat această deschidere.