Miniștrii din 27 de state UE au transmis Marii Britanii că trebuie să facă mai multe concesii în negocierile privind Brexit, un mesaj nu tocmai încurajator pentru premierul Theresa May care avea mari speranțe de la summitul UE din această săptămână.

May a mers la Bruxelles luni pentru o cină cu înalți oficiali ai Uniunii Europene, sperând să impulsioneze negocierile privind ieșirea Marii Britanii din blocul european. Dar speranțele britanicilor că discuțiile vor ajunge curând la negocierea viitorului parteneriat - ceea ce, susține guvernul de la Londra, ar ajuta la stabilirea pachetului financiar pe care îl va avea de plătit - sau lovit de încăpățânarea europenilor, care continuă să spună că, mai întâi, este nevoie de realizara unor progrese semnificative în privința „divorțului”.

Dar la doar câteva ore după cină, miniștrii UE - chiar și cei din țări precum Olanda, care ar avea de suferit cel mai mult de pe urma ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord - au spus că May trebuie să ofere mai multe detalii despre cât este dispusă să plătească, comentează Reuters.

Ministrul olandez de externe Bert Koenders a spus că celelalte 27 de state membre UE consideră că este „extrem de important” ca un progres substanțial să fie făcut în toate cele trei domenii principale aflate în discuție: suma de bani pe care britanicii o vor plăti la ieșirea din UE, granița dintre UK și UE din Irlanda și drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie.

Diplomatul olandez a adăugat, totuși, că europenii sunt dispuși să facă și ei concesii, în cadrul Summitului European de joi și vineri, anunțând că vor începe, la rândul lor, pregătirile pentru negocierile asupra unui acord de tranziție post-Brexit, astfel încât discuțiile asupra viitorului parteneriat să înceapă de îndată ce Londra vine cu propuneri concrete pe cele trei subiecte „fierbinți”.

Koenders și-a exprimat speranța ca, în aceste condiții, următoarea etapă a negocierilor va începe în decembrie. Britanicii sperau ca negocierile asupra relației viitoare să încapă după Summitul din octombrie, dar oficialii din celelalte țări UE consideră că nu s-a realizat un progres suficient în rundele de discuții de până acum și este de așteptat ca liderii statelor membre să consfințească acest lucru în Summitul de la sfârșitul săptămânii.

Într-un comunicat comun emis după dineul de luni seară, Comisia Europeană și guvernul britanic au anunțat că Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei, și premierul Theresa May au convenit să intensifice ritmul negocierilor în lunile următoare”.

„Dineul de lucru a avut loc într-o atmosferă amiabilă și constructivă”, iar cei doi oficiali „au analizat progresele înregistrate până acum” de la deschiderea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE și „au convenit să-și accelereze eforturile în următoarele luni”, transmite Agerpres.

Premierul Theresa May a fost însoțită de ministrul britainic însărcinat cu negocierile pentru Brexit, David Davis, iar la dineu a participat și Michel Barnier, negociatorul-șef al UE în problema Brexit.

Barnier a spus, potrivit Reuters, că i-a transmis lui May că este gata să grăbească ritmul negocierilor, dar și britanicii trebuie să facă mai mult pentru a respecta doleanțele europenilor. „E nevoie de doi pentru a accelera”, a declarat Barnier.