Guvernul britanic propune o perioadă de tranziție de doi ani după 29 martie 2019, când Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană

UPDATE:

Într-un discurs susținut la Florența, premierul Theresa May a propus liderilor UE o perioadă de „implementare” de doi ani, după Brexit.

Pe de altă parte, May a spus, din nou, că ieșirea din UE fără un acord este mai bună decât cu un acord nefavorabil, astfel nu este clar la ce ar mai fi utilă perioada de tranziție.

Totuși, May a transmis UE că „vrem să fim cel mai solid partener și prieten al vostru”. De asemenea, a promis că UK își va onora toate obligațiile financiare până în 2020, fără a avansa însă vreo cifră.

Premierul britanic a spus că Brexit oferă oportunități pentru UK și UE să ajungă la un parteneriat care să le asigure un viitor „grozav”.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a spus că discursul lui May a fost „constructiv”, dar așteaptă detalii concrete.

„Astăzi, pentru prima dată, guvernul Regatului Unit a cerut să continue să beneficieze de accesul la piața unică, în condițiile actuale, și să continue să beneficieze de cooperarea existentă în domeniul securității”, a spus negociatorul-șef. „Dacă Uniunea Europeană dorește acest lucru, această nouă cerere ar putea fi luată în considerare de către UE”, a adăugat Barnier.

Oficialul UE a reiterat că UE dorește mai întâi ca negocierile pe tema divorțului să progreseze semnificativ înainte de a începe discuțiile privind viitorul parteneriat.


+++++++ Știrea inițială +++++++

Theresa May va face vineri, într-un discurs susținut la Florența, o ofertă „deschisă și generoasă” liderilor UE în încercarea de a debloca negocierile purtate cu Comisia Europeană pe tema divorțului. 

Premierul britanic le-a prezentat membrilor Cabinetului discursul pe care îl va susține mâine, într-o ședință ce a durat două ore și jumătate.

Potrivit unor surse citate de BBC, miniștrii au discutat posibilitatea unei perioade de tranziție de până la doi ani după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Discursul lui May este văzut de analiști drept o încercare de a debloca negocierile dintre UE și Marea Britanie, în contextul în care Bruxelles-ul este nemulțumit de lipsa de progres în ceea ce privește stabilirea termenilor „divorțului”. A patra rundă de negocieri începe luni, 25 septembrie.

De cealaltă parte, britanicii doresc să discute în paralel divorțul și viitoarea relație, însă oficialii europeni au spus în repetate rânduri că nicio discuție privind un viitor acord comercial nu va începe până când nu vor fi agreați termenii despărțirii.

Problema în discuție este suma de bani pe care Marea Britanie o va plăti după ieșirea din UE și eventualele contribuții la bugetul Uniunii în următorii ani. Guvernul a spus că își va onora angajamentele, dar zilele în care britanicii „au oferit sume enorme de bani” au apus. Totuși, nicio cifră nu a fost avansată până acum de partea britanică în negocierile dintre UE și Marea Britanie.

De fapt guvernul britanic a calificat drept „speculație” un articol recent publicat de Financial Times, care spunea că un oficial guvernamental a transmis Germaniei că May va propune plata a 20 de miliarde de lire sterline până în 2020 pentru a acoperi gaura din bugetul UE lăsată de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Pe de altă parte, analiștii spun că este greu de crezut că May va pronunța o cifră exactă în discursul din Italia, însă va încerca să asigure liderii statelor membre că nicio țară din UE nu va avea de pierdut. Marea Britanie este unul dintre cei mai mari contributori la bugetul european, astfel că plecarea va avea un impact semnificativ asupra aranjamentelor financiare ale Uniunii.