Donald Trump este într-o vizită de patru zile în Regatul Unit, dar a reușit să provoace iritare încă dinainte de a ajunge la Londra.

Într-un interviu acordat cotidianului The Sun - deținut de Rupert Murdoch, proprietarul Fox News - Trump a spus că propunerile premierului Theresa May privind un acord cu UE vr face imposibil un acord de liber schimb între SUA și Marea Britanie. Mai mult, președintele american a vorbit în termeni elogioși de fostul ministru de externe britanic Boris Johnson, pe care îl vede un posibil foarte bun prim-ministru și l-a criticat pe premierul Londrei, Sadiq Khan, spunând că acesta a făcut „o treabă proastă” în lupta cu terorismul.

Nesurprinzător, declarațiile au provocat iritare în rândul politicienilor britanici, atât din rândul laburiștilor, cât și al conservatorilor - partidul aflat la guvernare - unii parlamentari sugerând chiar că May ar trebui să-i arate ușa lui Trump după astfel de declarații denigratoare. Însă, Trump se întâlnește chiar azi cu Trump la reședința premierului de la Chequers, unde a prezentat Cabinetului său, chiar în urmă cu o săptămână, propunerile privind viitoarea relație cu UE, după Brexit.

Chiar acest proiect a fost criticat în interviul menționat de Trump, care a spus că intenția britanicilor de a păstra o relație economică strânsă cu UE după Brexit „va ucide probabil” posibilitatea de a încheia un acord de liber schimb cu Statele Unite.

„Dacă fac un astfel de acord, vom discuta cu Uniunea Europeană în loc să tratăm cu Marea Britanie, asta va ucide probabil acordul pe care Londra dorește cu ardoare să îl încheie cu Washingtonul”, a spus Trump în interviul acordat The Sun.

Susținătorii Brexit au insistat încă dinaintea referendumului din 2016 că ieșirea din Uniunea Europeană va da Marii Britanii posibilitatea negocierii propriilor acorduri de liber schimb, amintind tradiția comercială a fostului imperiu britanic.

De cealaltă parte, guvernul trebuie să țină cont și de afacerile existente în prezent, în care companii din arhipeleagul britanic conlucrează strâns cu statele din Europa, iar planul propus de Cabinetul May prevede crearea unei noi „zone de liber schimb pentru bunuri”, destinată să mențină schimburi comerciale „fără fricțiuni” cu cei 27 de membri ai UE.

Această zonă de liber schimb ar permite, printr-un „aranjament vamal simplificat”, și evitarea unei frontiere dure între Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Dar afirmațiile președintelui Trump au subminat încrederea britanicilor că vor reuși să încheie rapid un acord de liber schimb cu Statele Unite, „aliatul cel mai apropiat, dar și prietenul cel mai drag”, potrivit premierului Theresa May.

Comentatorii britanici atrag atenția că Trump, prin elogiile aduse lui Boris Johnson, despre care a spus că ar putea fi „un mare prim-ministru”, dar și prin critica adusă lui May, care nu ar fi ascultat de sfatul lui de a fi mai dură în negocierile cu europenii, a detonat încă o grenadă diplomatică, după declarațiile privind relația dintre Germania și Rusia de la summitul NATO. Sau poate doar estimează că zilele lui May la conducerea conservatorilor sunt numărate.

Proteste pe străzile din Londra împotriva lui Trump

Mai mult pe EurActiv »