Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a cerut vineri Londrei ca în decurs de două săptămâni să vină cu o soluţie privind plata facturii, condiţie pentru a trece la faza a doua a negocierilor, dedicată relaţiei post-Brexit.

"Suntem hotărâți să ajungem la o înțelegere privind retragerea ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană... Aceasta este prioritatea noastră absolută - a mea și a echipei mele - în contextul Consiliului European din 14 și 15 decembrie. Mă ghidez în fiecare zi după deciziile și liniile directoare ale Consiliului European, în special cel de luna trecută, și după rezoluțiile Parlamentului European", a declarat, la finalul celei de-a şasea runde de negocieri, Michel Barnier.

El a explicat că, din rezoluţiile PE şi concluziile Consiliului European, reiese clar că se poate trece la runda a doua a negocierilor doar dacă vor fi făcute suficiente progrese în cele trei domenii prioritare urmărite de UE: drepturile cetăţenilor europeni din Regat, "factura" pentru Brexit şi situația frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Ce mai trebuie lămurit:

  • în privinţa drepturilor cetăţenilor europeni din UK, există progrese, dar mai trebuie lucrat la anumite aspecte.

Negociatorul-şef a explicat că UE are nevoie de reasigurări privind modul în care va funcţiona sistemul privind obţinerea statului de rezident (settled status), anunţat miercuri de Londra. Bruxellesul vrea să fie sigur că sistemul va fi simplu de folosit şi ieftin. De asemenea, UE are nevoie de reasigurări cu privire la modul în care cetăţenii europeni, cărora li se respinge acordarea statului, pot contesta decizia în mod eficient.

Michel Barnier a spus că mai sunt câteva aspecte care trebuie clarificate: reunificarea familiilor, beneficiile sociale şi rolul Curţii de Justiţie a UE în garantarea aplicării legislaţiei europene în UK şi UE: "Aceste trei chestiuni sunt importante pentru oameni, aşa cum a subliniat şi Parlamentul European".

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a subliniat că Londra e dispusă să ofere noi garanţii privind reunificarea familiilor. În schimb, el a susţinut că ar fi normal ca doar cei care au o calificare sau sunt pe punctul de a o obţine să poată primi statutul de rezident în UK.

  • în ceea ce priveşte problema frontierei nord-irlandeze, Barnier a explicat că trebuie găsite "soluții tehnice și legislative" pentru a nu avea "o frontieră dură" între Irlanda și Irlanda de Nord. UE dorește ca Irlanda de Nord să rămână și după Brexit în Uniunea Vamală.
David Davis a fost de acord că e nevoie de "o soluţie specifică" pentru această problemă, dar a precizat în mod ferm că Londra nu va fi de acord cu "crearea unei noi graniţe" în interiorul ţării.
  • în privinţa facturii, "trebuie să lucrăm acum la traducerea exactă a angajamentelor prim-ministrului May, din discursul său de la Florența", a spus Michel Barnier. Davis, în schimb, nu a spus nimic concret, reinterând faptul că UK îşi va onora angajamentele făcute în perioada apartenenţei la UE.

Întrebat dacă a cerut Londrei să dea un răspuns în două săptămâni în problema facturii Brexitului, Barnier a răspuns sec: "Da!".

Luna trecută, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că factura pentru Brexit se apropie de 50-60 de miliarde de euro, în timp ce Londra estimează că ar fi vorba doar de 20 de miliarde de euro.