Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a cerut vineri Londrei ca în decurs de două săptămâni să vină cu o soluție privind plata facturii, condiție pentru a trece la faza a doua a negocierilor, dedicată relației post-Brexit.

"Suntem hotărâți să ajungem la o înțelegere privind retragerea ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană... Aceasta este prioritatea noastră absolută - a mea și a echipei mele - în contextul Consiliului European din 14 și 15 decembrie. Mă ghidez în fiecare zi după deciziile și liniile directoare ale Consiliului European, în special cel de luna trecută, și după rezoluțiile Parlamentului European", a declarat, la finalul celei de-a șasea runde de negocieri, Michel Barnier.

El a explicat că, din rezoluțiile PE și concluziile Consiliului European, reiese clar că se poate trece la runda a doua a negocierilor doar dacă vor fi făcute suficiente progrese în cele trei domenii prioritare urmărite de UE: drepturile cetățenilor europeni din Regat, "factura" pentru Brexit și situația frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Ce mai trebuie lămurit:

  • în privința drepturilor cetățenilor europeni din UK, există progrese, dar mai trebuie lucrat la anumite aspecte.

Negociatorul-șef a explicat că UE are nevoie de reasigurări privind modul în care va funcționa sistemul privind obținerea statului de rezident (settled status), anunțat miercuri de Londra. Bruxellesul vrea să fie sigur că sistemul va fi simplu de folosit și ieftin. De asemenea, UE are nevoie de reasigurări cu privire la modul în care cetățenii europeni, cărora li se respinge acordarea statului, pot contesta decizia în mod eficient.

Michel Barnier a spus că mai sunt câteva aspecte care trebuie clarificate: reunificarea familiilor, beneficiile sociale și rolul Curții de Justiție a UE în garantarea aplicării legislației europene în UK și UE: "Aceste trei chestiuni sunt importante pentru oameni, așa cum a subliniat și Parlamentul European".

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a subliniat că Londra e dispusă să ofere noi garanții privind reunificarea familiilor. În schimb, el a susținut că ar fi normal ca doar cei care au o calificare sau sunt pe punctul de a o obține să poată primi statutul de rezident în UK.

  • în ceea ce privește problema frontierei nord-irlandeze, Barnier a explicat că trebuie găsite "soluții tehnice și legislative" pentru a nu avea "o frontieră dură" între Irlanda și Irlanda de Nord. UE dorește ca Irlanda de Nord să rămână și după Brexit în Uniunea Vamală.
David Davis a fost de acord că e nevoie de "o soluție specifică" pentru această problemă, dar a precizat în mod ferm că Londra nu va fi de acord cu "crearea unei noi granițe" în interiorul țării.
  • în privința facturii, "trebuie să lucrăm acum la traducerea exactă a angajamentelor prim-ministrului May, din discursul său de la Florența", a spus Michel Barnier. Davis, în schimb, nu a spus nimic concret, reinterând faptul că UK își va onora angajamentele făcute în perioada apartenenței la UE.

Întrebat dacă a cerut Londrei să dea un răspuns în două săptămâni în problema facturii Brexitului, Barnier a răspuns sec: "Da!".

Luna trecută, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că factura pentru Brexit se apropie de 50-60 de miliarde de euro, în timp ce Londra estimează că ar fi vorba doar de 20 de miliarde de euro.