Washington-ul e dezamăgit de alegerea Regatului Unit de a părăsi blocul comunitar. Împins de Brexit, secretarul de stat John Kerry se îndreaptă spre Londra și Bruxelles pentru consultări privind impactul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Statele Unite sunt dezamăgite de votul surpriză al Marii Britanii pe care încearcă să-l înțeleagă, dar s-au declarat interesați în a lucra cu liderii UE și în a lua parte la negocieri, pentru a facilita tranziția care ar trebui să fie una gândită cu grijă și să duca ambele părți în direcția bună.

Chiar John Kerry se va interesa ca tranziția să fie una bine analizată.

"Cel mai important lucru este ca noi toți ca lideri să lucrăm împreună pentru a oferi la fel de multă continuitate, cât mai multă stabilitate și cât mai multă certitudine pieței de desfacere că va fi cât se poate de puțin perturbată. Există moduri inteligente de a merge înainte și de a proteja valorile și interesele pe care le împărtășim”, a declarat Kerry.

Secretarul american de stat, John Kerry, se va întâlni, luni, la Bruxelles cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, iar mai târziu, la Londra, cu ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

"Secretarul așteaptă cu nerăbdare întâlnirile sale din Bruxelles și Londra, pe care le vede ca o șansă de a obține o mai bună perspectivă asupra modului în care va avea loc procesul de tranziție, dar, de asemenea, vrea să sublinieze angajamentele pe care SUA le are atât cu Regatul Unit, cu care avem o relație specială, cât și cu Uniunea Europeană, cu care avem un parteneriat indispensabil", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, John Kirby.

Și John Kerry, dar și președintele Barack Obama au încurajat public Marea Britanie să rămână în UE și au sperat ca decizia să îndrepte într-o altă direcție decât în cea în care merge acum. Dar nu a fost așa, iar acum treaba liderilor este să îndeplinească voința poporului, consideră Kerry.

"UE rămâne o entitate puternică din punct de vedere economic chiar și fără Marea Britanie, deși votul de săptămâna trecută ar trebui să încurajeze organismul să facă unele schimbări”, este de părere secretarul american.

Cu toate că Statele Unite au preferat ca o UE unită și puternică să le fie partener pentru că au crezut că doar așa ar fi capabile să lucreze împreună la problemele importante cu care ne confruntăm astăzi, oficialii SUA au ales ca "relația specială" dintre Statele Unite și Marea Britanie să rămâna neschimbată în urma votului favorabil Brexitului.

Experții în materie de politică externă sunt, însă, sceptici.

"Marea Britanie a fost unul dintre cei mai importanți parteneri ai acestei țări, dar va fi tot mai puțin dispusă și capabilă să joace acest rol", spune președintele Consiliului pentru Relații Externe, Richard Haas. 

"Relația specială va fi tot mai mult mai puțin specială. Acest lucru va diminua ordinea în Europa și, probabil, dincolo de aceasta”, a adăugat el.