Jean-Claude Juncker este presat să demisioneze din funcția de președinte al Comisiei Europene după ce Marea Britanie a votat favotabil ieșirea din UE. Mai mulți lideri politici i-au cerut deja lui Juncker demisia.

"În acest moment, nu pot să-l consider pe șeful Comisiei Europene ca persoana potrivită pentru acest post", este de părere ministrul ceh al Afacerilor Externe, Lubomir Zaoralek, care i-a reproșat lui Jean-Claude Juncker că nu a știut să țină Marea Britanie în Uniunea Europeană și i-a sugerat să demisioneze.

"Îmi imaginam Comisia ca fiind condusă de un om demn de încredere, respectabil, care, în situația cu care ne confruntam: de pierdere a unui picior sau a unui braț, este capabil să se ducă în țara respectivă pentru a le spune britanicilor: Vrem să rămâneți cu noi!", a indicat Zaoralek.

Cineva din instituțiile Uniunii Europene trebuie să-și asume responsabilitatea pentru votul favorabil ieșirii UK-ului din blocul comunitar, a spus Zaoralek care crede că Juncker ar trebui să fie acea persoană.

Comisia Europenă refuză să-și asume responsabilitatea

Întrebat dacă Juncker s-a decis dacă demisionează sau nu, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a spus că răspunsul este unul format din două litere, iar prima este "N" (Nu - n.r).

Cei care trebuie să își asume rezultatele referendumului sunt cei care l-au făcut, iar cei care au avut inițiativa lui nu sunt oficialii Uniunii Europene, a explicat Margaritis Schinas pentru EurActiv.com.

O moțiune de demitere?

Mulți dintre diplomații din Estul Europei spun că nu ar merge într-atât de departe încât să ceară demisia lui Juncker, dar unul dintre ei admite că țara lui ar lua parte la o moțiune de demitere dacă ar exista inițiativa uneia, marți, la summitul de la Bruxelles, scrie EurActiv.com.

"Situția se schimbă de la o oră la alta. Trebuie să trimit mesaje către oameni și să le arătăm că Bruxelles-ul se poate schimba. Au fost foarte multe lucruri făcute greșit și trebuie să vorbim deschis despre ele", a declarat diplomatul a cărei identitate nu a fost făcută publică.

Un fapt pentru care Juncker este cu adevărat blamat ar fi declarațiile dure pe care le-a făcut vizavi de Brexit, spre exemplu, "Afară înseamnă afară", și pentru modul în care presează ca divorțul dintre UK și UE să înceapă cât mai rapid.

"Comisia Europeană va trebui să își schimbe obiceiurile. Este un gol imens între ceea ce facem și ceea ce cred oamenii că ar trebui să facem. Trebuie să închidem acel gol. Dacă ai un astfel de gol, atunci ai mult populism. Dacă nu mai ai golul respectiv, atunci populismul va fi tot mai puțin atractiv pentru oameni", a spus aceeași sursă diplomatică pentru EurActiv.com.

Markel, de acord că Juncker este vinovat

"Comisia Europeană este responsabilă pentru Brexit. E atât de simplu. Sunt atât de multe probleme pe care Comisia Europeană le-a cauzat și care i-au frustrat pe oameni încât au condus la această ieșire. Totuși, nu este în puterea mea să comentez dacă demisia președintelui CE este soluția sau dacă va trebui doar să își schimbe cursul acțiunilor. Liderii UE trebuie să vorbească despre asta", a arătat cancelarul german Angela Merkel.

Tusk, mai multe responsabilități


În comparație cu Juncker care ar părea că va primi cât mai puține responsabilități în ceea ce privește Brexitul, președintele Consiliului European, Donald Tusk, ar putea primi tot mai multe în conducerea negocierilor dintre UK și UE.

"Tusk este cu siguranță făcut pentru acest job. Este preferința noastră în a conduce negocierile", a declarat diplomatul.

"Juncker lua în considerare să se retragă oricum, din cauza problemelor medicale", a adăugat o altă sursă pentru EurActiv.com.

Faptul că Markel nu l-a invitat pe Juncker la întâlnirea de la Berlin unde sunt prezenți președintele Consiliului European Donald Tusk, președintele Franței François Hollande și premierul Italiei Matteo Renzi vorbește de la sine că prezența președintelui Comisiei Europene în negocierile pentru Brexit ar fi o problemă.

În plus, în Parlamentul European, grupurile politice par a fi unite pe la spatele lui Juncker și pregătite să-l sprijine pe vice-președintele Frans Timmermans pentru a-l înlocui.