Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri că îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, pe fondul identificării a noi fragmente de dronă în județul Tulcea.

UPDATE

Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, miercuri, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat din nou la sediul MAE la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a identificării în județul Tulcea a unor noi fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă în Ucraina.

Secretarul de stat Iulian Fota a transmis protestul ferm față de violarea din nou a spațiului aerian al României și a cerut părții ruse să înceteze imediat atacurile împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene inclusiv cele de la frontiera cu România. De asemenea, a solicitat respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.

Secretarul de stat a condamnat cu fermitate aceste atacuri, care generează inclusiv riscuri de securitate pentru cetățenii români și care afectează siguranța transporturilor pe Dunăre și prin Marea Neagră. Aceste atacuri asupra civililor și infrastructurii civile sunt ilegale și considerate crime de război. 

+++

Astfel, pe fondul identificării în cursul zilei de miercuri de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României. 

Ministerul solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.

De asemenea, MAE reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt  considerate crime de război.

"Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse", a transmis instituția.

Decizia vine după ce Rusia continuat miercuri noaptea atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni și Ismail, în proximitatea graniței cu România, iar MApN a anunțat că pe teritoriul țării noastre s-au găsit noi fragmente de dronă.

+++

În februarie, ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, a mai fost convocat la sediul MAE pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București

+++

Pe 10 septembrie, după găsirea celei de-a doua bucăți de dronă pe teritorul României, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei ruse la București a fost convocat de urgență sâmbătă la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat.

Iulian Fota, secretarul de stat pentru afaceri strategice, a transmis protestul părții române față de violarea spațiului aerian al României urmare identificării pe teritoriul țării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forțele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei.

Totodată, oficialul român a condamnat ”atacurile sistematice, nejustificate și brutale ale forțelor ruse împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România, acestea generând riscuri de securitate pentru cetățenii români din zona de proximitate”.

Secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părții ruse să înceteze acțiunile la adresa populației și a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar amenința în orice fel siguranța și securitatea cetățenilor români din regiune.

+++

Pe 1 iulie, MAE anunța că 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, urmau să părăsească teritoriul României de pe Aeroportul Otopeni.

Pe 8 iunie 2023, România a anunțat decizia de reducere a personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, astfel că vineri seara MAE a informat că un număr de 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, urmează să părăsească teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparținând unei companii aeriene rusești.

Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare.