Știri din capitalele europene, adunate de redacțiile regionale EURACTIV.

BUCUREȘTI

Guvernul român pregătește noi ordonanțe de urgență pentru a schimba Codului Penal și a oferi unor infractori dovediți șansa de a cere anularea verdictelor.

De data aceasta, se pare că Guvernul a cerut aprobarea Bruxelles-ului pentru schimbări, dar Executivul UE a transmis că actele normative nu respectă nici recomandările Comisiei Europene și nici pe cele ale Comisiei de la Veneția, a scris HotNews.ro. Astăzi, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans ar urma să discute din nou cu premierul Viorica Dăncilă pe această temă.

Partidul Social Democrat și-a pus familia europeană într-o poziție dificilă cu repetatele încercări de modificare a legislației anti-corupție și a legilor justiției, iar mulți critici au comparat situația din România cu cea din Ungaria, dar șeful grupului S&D din Parlamentul European, Udo Bullmann, spune că cele două cazuri nu sunt similare.

„Când vorbim de problemele din România, am reacționat imediat, am avut un dialog deschis cu premierul (Viorica Dăncilă) în grupul S&D înainte de preluarea Președinției Consiliului UE; i-am scris o scrisoare în care ne exprimam îngrijorările în privința evoluțiilor legate de procedurile judiciare și reforma codurilor penale”, a spus Bullmann, șeful grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, într-un interviu acordat EURACTIV.

El a precizat că a discutat, împreună cu Frans Timmermans și Serghei Stanișev, șeful PES, la Madrid cu Liviu Dragnea și i-au spus clar liderului PSD că este nevoie ca România să se angajeze pe calea unei reforme care să includă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. „Dialogul continuă, atât la nivel instituțional cât și la nivelul partidelor. Am remarcat progres, dar avem nevoie încă de rezultate rapide și stabile pentru ca parteneriatul politic să fie consolidat”, a spus Bullmann. (EURACTIV.ro)

LONDRA

Premierul și responsabilitatea: Theresa May face tot ce poate pentru a găsi sprijin în Camera Comunelor pentru acordul negociat cu UE, după ce și-a oferit demisia dacă deputații conservatori susțin planul ei pentru Brexit. Oferta a părut acceptabilă pentru unii adepți ai Brexit, precum fostul ministru de externe Boris Johnson, care a spus că va vota pentru acord.

Pe de altă parte, voturile indicative privind viitorul curs al Brexit au arătat că nu se poate construi un consens în Camera Comunelor pentru niciun scenariu dintre cele opt propuse ceea ce a dus la reînnoirea solicitărilor pentru un al doilea referendum sau organizarea de alegeri generale. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BRUXELLES

Ciondăneala dintre valoni și flamanzi pe teme de mediu continuă: Ministrul valon al energiei Jean-Luc Crucke ar dori ca Belgia să fie gazda conferinței internaționale privind schimbările climatice COP26 în 2020. Dar flamanzii, în special partidul naționalist N-VA, se opun acestei idei. Potrivit publicației Le Soir, cele două părți au ajuns la un compromis ce prevede elaborarea unui studiu care să clarifice costurile, urmând ca decizia să fie adoptată ulterior.

Poziție de top: Ministrul belgian de externe Didier Reynders este în cursa pentru poziția de secretar general al Consiliului Europei. Din cei patru candidați, doi au fost selectați pentru această poziție: Reynders și croata Marija Pejcinovic Buric, iar decizia finală va fi luată până la sfârșitul lunii iunie. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BERLIN

Indecizie în privința exporturilor de arme: Coaliția de guvernare este divizată în privința propunerii de menținere a embargoului asupra exportului de arme în Arabia Saudită, pe fondul presiunii în creștere din partea Franței. Germania a impus un embargo temporar în noiembrie, care va expira la sfârșitul acestei săptămâni, dar o întâlnire a consiliului național de securitate nu a dus la adoptarea unei decizii, transmite DPA. CDU și SPD vor mai avea o rundă de discuții, dar social-democrații sunt ferm în favoarea extinderii interdicției, pentru ca armele vândute să nu mai fie folosite de saudiți în războiul din Yemen. (EURACTIV.de)

PARIS

Trei miniștri pleacă: Ministrul pentru afaceri europene Nathalie Loiseau, purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, și ministrul pentru politici digitale, Mounir Mahjoubi, au demisionat din guvern. Loiseau este prima pe lista partidului lui Macron (LREM) pentru alegerile europene, iar ceilalți doi vor să candideze în alegerile locale din Paris anul viitor. (EURACTIV.fr)

MADRID

Socialiștii vor un „venit minim”: Partidul Socialist din Spania (PSOE) este hotărât să stabilească un venit minim garantat în programul electoral pentru alegerile generale din 28 aprilie. Premierul Pedro Sánchez a mai inclus măsuri similare în programul politic pentru alegerile din 2015 și 2016, transmite EFE, partener al EURACTIV. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ROMA

Creșterea zero: Departamentul de cercetare al organizației patronale Confindustria a redus estimarea de creștere a economiei italiene la 0% pentru 2019 și 0.4% în 2020. Potrivit analiștilor, cele două măsuri contestate din bugetul pe 2019 privind venitul de bază și reforma pensiilor vor avea un impact asupra consumului intern doar în acest an, dar efectul pe termen mediu va fi nesemnificativ. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARȘOVIA

Afaceri cu arme: Polonia a semnat un contract offset pe 10 ani cu SUA înainte de acordul final privind achiziția sistemelor de rachete anti-rachetă Patriot. Ministrul apărării Mariusz Blaszczak a spus că tehnologia va crește capacitatea industriei poloneze de apărare, menționând că acordul va fi semnat până la finalul lunii martie.

Din nou la tribunal: Polonia va fi adusă în fața Curții de Justiție a UE, de această dată pentru refuzul de a participa la schema de relocare a migranților. (EURACTIV.pl)

PRAGA

Președinție scumpă: Premierul ceh Andrej Babiš crede că deținerea Președinției Consiliului UE este costisitoare și nu aduce niciun beneficiu. Potrivit Deník N, Babiš le-ar fi spus unor miniștri că se gândește ca Praga să renunțe la viitorul mandat la vârful Consiliului, programat pentru 2022, din cauza costurilor ridicate. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BRATISLAVA

Împotriva curentului anti-vaccinare: Grădinițele din Slovacia nu vor accepta copii nevaccinați, potrivit unei propuneri a Ministerului Sănătății și a Autorității de Sănătate Publică. Prevederi similare se aplică în Cehia, Lituania și Franța și sunt etice și corecte, susține autoritatea. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ATENA

Căutarea hidrocarburilor: Ministrul mediului Giorgos Stathakis a dat acordul de mediu pentru explorarea platformei continentale a Cretei. WWF Grecia, care se opune vehement noilor proiecte offshore în domeniul petrolului și gazelor, a avertizat că nu a fost luată nicio măsură pentru a proteja marea de posibile scurgeri de petrol sau de daunele ce pot fi cauzate de activitatea tectonică.

O nouă dispută cu Erdogan: Guvernul grec a reacționat puternic la amenințarea președintelui turc că va transforma Hagia Sophia (veche catedrală creștină din Istanbul, acum muzeu) într-o moschee. Atena a spus că această declarație nu este doar o insultă la adresa lumii creștine, ci și la adres acomunității internaținale. Presa din Grecia a citat surse din cadrul UNESCO care spun că este nevoie de acordul organizației pentru schimbarea destinației monumentului aflat în Patrimoniul Mondial. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

SOFIA

Scandalul apartamentelor: Adjunctul liderului GERB, partidul de guvernământ, a demisionat din Parlament în scandalul apartamentelor de lux cumpărate la prețuri reduse. Tsvetan Tsvetanov, care era și șeful grupului parlamentar al partidului de centru-dreapta, a spus că nu a făcut ceva greșit, dar a demisionat pentru a opri acuzațiile că și-ar folosi poziția pentru influențarea anchetei. Ministrul justiției și doi secretari de stat au demisionat deja după ce presa a scris că au cumpărat apartamente spațioase la prețuri cu mult sub prețul pieței. Tsvetanov a spus că va rămâne totuși adjunctul șefului GERB și va coordona campania electorală pentru alegerile europene. (Dnevnik.bg)

ZAGREB

Interesele croaților: Partidul de dreapta Most și-a prezentat lista de candidați pentru alegerile europene. Most speră să câștige două fotolii de eurodeputați, deși sondajele sugerează că va obține doar unul, iar campania electorală se concentrează pe „protejarea croaților” pentru ca aceștia să nu fie păcăliți de „cuvintele dulci ale eurobirocraților”. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

SARAJEVO

Act pentru aderarea la UE: Comisarul Johannes Hahn vizitează Sarajevo, unde este programată semnarea unui document de către toate partidele parlamentare, ca o precondiție pentru ca Bosnia-Herțegovina să primească statutul de stat candidat la UE. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Mașini vechi: Ministrul mediului Goran Trivan a spus că peste jumătate din mașinile din Serbia sunt mai vechi de 10 ani. El a adăugat că ar promova o inițiativă de a interzice importul de mașini uzate, cu motoare Euro 3 sau chiar Euro 4. În Serbia, 6.500 de oameni mor anual din cauza poluării aerului, iar emisiile automobilelor vechi contribuie semnificativ. (EURACTIV.rs)