Bulgaria va semna un acord cu SUA și Franța pentru construirea a patru reactoare nucleare la Kozlodui și Belene, relatează BTA.

Ministrul interimar al energiei din Bulgaria, Elenko Bojkov, a declarat că urmează semnarea finală a contractului de inginerie (FEED) privind construirea a două reactoare cu tehnologie AP 1000 cu compania americană Westinghouse, la Centrala nucleară de la Kozlodui.

Potrivit lui Bojkov, principalele obiective ale acestui contract sunt participarea industriei bulgare la construcția celor două unități, utilizarea infrastructurii existente, precum și un preț bun. În legătură cu construirea blocurilor VII și VIII ale Centralei de la Kozlodui, urmează semnarea unui acord interguvenamental între Bulgaria și SUA.

Înainte de semnarea documentului, acesta trebuie notificat de Comisia Europeană, iar după semnarea sa de către cele două guverne, să fie ratificat de către Parlamentul bulgar.

Același contract urmează să fie elaborat și semnat cu compania franceză EDF în vederea construirii a două reactoare de câte 1.000 de megawați, fiind utilizat echipamentul rusesc existent pe șantierul de la Belene, care va fi completat cu tehnologie convențională franceză. La fel ca în cazul SUA, va fi semnat un acord interguvenamental între Bulgaria și Franța privind construirea celor două unități nucleare la Belene.

Sursa: RADOR