Practica electorală bulgară ar trebui studiată în întreaga lume. - comentariu de Petio Țekov în publicația bulgară Dnevnik.

Nu doar pentru că draga noastră patrie organizează în doi ani de 5 (cinci!) ori alegeri parlamentare, care sunt de neconceput pentru orice țară democratică, ci pentru că de 5 ori politicienii noștri balcanici se frig cu apă fiartă și, în ciuda reacției neplăcute, sunt gata să continue cu experimentele, comentează  Petio Țekov în publicația bulgară Dnevnik.

După ce duminică, pentru a cincea oară, am obținut rezultate similare - paritate între marile blocuri politice, deja este extrem de clar că avem o eroare de sistem, care transformă cel mai democratic lucru din lume - alegerile - într-un efort zadarnic al poporului, iar de apoi - într-un dezastru pentru stat. În practică, în ultimii 2 ani, politicienii bulgari /toți fără excepție/ fac tot posibilul pentru a demonstra că alegerile chiar nu rezolvă nimic.

Mergem la alegeri, nu avem un guvern, mergem din nou, iar nu avem... și așa putem merge mai departe până închidem teritoriul. De aceea, acești oameni care au condus principalele partide în ultimii ani ar trebui să dispară rapid din procesul electoral, nu să se pregătească de alegeri pentru următorul, al 50-lea, parlament jubiliar.

Tupeista clasă politică nu a fost capabilă să rezolve problema puterii, deja de destul de mult timp. În schimb, ea continuă să facă, ca să fim îngăduitori, prostii, și asta tocmai în procesul electoral, unde clar nu se pricepe - se joacă cu aparatele, cu hârtia, cu camerele etc. Aparatele nu prea i-au ajutat pe cei deștepți și frumoși înainte, buletinele de vot tipărite evident că nu au crescut prezența la vot și nu i-au ajutat nici pe cei urâți, proști sau amuzanți, nici pe ceilalți, de exemplu.

Întreaga inutilitate a existenței lor este acum atât de flagrantă, încât până și ei, politicienii, înțeleg asta. Ei par să înțeleagă. De exemplu, erau atât de conștienți că nici aceste alegeri nu vor rezolva nimic, încât nici nu s-au obosit să facă o campanie electorală adevărată.

Alegerile de duminică au fost un eșec total pentru aproape toată lumea

Kornelia Ninova a adus cu un "succes răsunător” Partidul Socialist Bulgar (BSP) pe ultimul loc în Parlament. A cincea coardă a viorii parlamentare. Ea a făcut din BSP o forță în antiteză, care caută să se agațe de marile partide bulgare ca un pește liliac. Ninova a avut noroc duminică - Tatiana Donceva și Mai Manolova nu au intrat în Adunarea Națională de la Sofia.

Alegerile au fost un eșec pentru "Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată" - două aripi urbane de dreapta care s-au unit pentru a obține mai mult, dar cu o lipsă de campanie până la urmă, în loc de creștere, au constatat că au pierdut oameni pe parcurs. Au început să se erodeze în momentul în care s-au reunit și numai Dumnezeu știe ce se va întâmpla cu această coaliție până la alegerile locale din toamnă.

GERB își confirmă rezultatele - acest lucru este bun pe fondul general deplorabil. Vestea proastă pentru Boiko Borisov este că GERB nu a reușit pentru a doua oară să se desprindă de urmăritorii săi, să se restabilească ca primă forță politică de necontestat. Fiecare vot demonstrează că GERB are propriul plafon, pe care nu poate să-l depășească - un plafon de lux - da, dar un totuși plafon. 

Toată lumea consideră rezultatele formațiunii "Renașterea” drept un succes

Fără îndoială, "Vâzrajdane"/ "Renașterea" a atras alți 100.000 de oameni, iar asta e mult. Dar capacitatea totală a votului naționalist-patriotic/anti-european bulgar este mai mare - amintiți-vă epoca în care Ataka, Volia și Patrioții Uniți, etc., au alergat simultan pe această pistă.

De asemenea, constructorul de partid Rumen Radev a trebuit să-și recunoască insuccesul total, iar după eșecul său cu "Continuăm Schimbarea" a experimentat un colaps și cu "Ascensiunea Bulgară". A vrut omul să aibă un partid, dar se pare că nu a reușit să facă nimic durabil în jurul lui.

Partidele sunt într-un impas - dacă vor continua cu experimentele electorale, probabil că vor ajunge la o prezență la vot de sub 30%, reprezentativitatea lor până la 0, iar dezgustul față de această clasă ticăloasă va ajunge la infinit. Dacă vor începe o coaliție în numele puterii, probabil că vor rămâne complet fără electorat.

Ținând cont de acest lucru, unii oameni de dreapta propun o "coaliție minoritară", care tradusă în bulgară înseamnă "susțineți, dar nu participați". Această formulă este o scurtătură către noi alegeri, nu există aproape nicio îndoială în acest sens. Chiar dacă GERB susține anumite reforme, de exemplu cea judiciară, cu greu vă puteți imagina că Borisov va dori vreodată să stea liniștit în afara mesei puterii, fără să aibă măcar o furculiță în mână. Dreapta trebuie să facă compromisuri, iar o "coaliție minoritară" nu este așa ceva. 

Coaliția între GERB și dreapta este logică, dar greu de realizat

O simplă împărțire a puterii între cele două mari puteri pare un exercițiu simplu, care aduce probabil bucurie și în centralele europene, dar... dacă ar fi fost atât de ușor, s-ar fi întâmplat deja. "Micul" detaliu nu trebuie subestimat - o astfel de coaliție poate duce la dezintegrarea tinerei drepte, care e animată vizibil de contradicții în ceea ce privește parteneriatul cu Borisov - o persoană pe care doreau să o vadă în închisoare, nu ca partener într-o coaliție de guvernare. Soluția nu poate fi o simplă coaliție între între cele două mari coaliții. E sinucigaș pentru dreapta, e ok pentru Borisov – el a reușit să-și pregătească electoratul pentru o astfel de coaliție deja de anul trecut.

O altă soluție, care pare mai complicată, s-ar putea dovedi a fi mai fezabilă - aceasta este o mega coaliție, în care vor intra toate partidele parlamentare, fără "Vâzrajdane". Este evident că BSP și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) sunt dispuse la orice cooperare în orice formă de coaliție. Ninova a dovedit că ar participa la orice coaliție fără principii, atâta timp cât va obține un portofoliu bun. DPS - să nu mai vorbim. Dar dreapta asta vrea? Nu trebuie să uităm că nu altcineva, ci Hristo Ivanov, a fost cel care a vorbit de o majoritate constituțională, ceea ce este posibil doar dacă toți joacă împreună.

Dacă dreapta urbană bulgară ignoră și această idee, atunci radicalizarea va continua pe toate fronturile. Atunci singura coaliție posibilă – cea pe care am numit-o "coaliția status quo" sau "coaliția de hârtie" – dintre GERB, DPS și BSP va rămâne pe ordinea de zi. În ultimul parlament, a fost pe punctul de a se realiza. În acest Parlament va fi anunțată ca o necesitate stringentă. Și Boiko Borisov se va întoarce…

Sursa: RADOR