Bulgaria, considerată una dintre țările din UE cele mai corupte, a decis să autorizeze finanțarea nelimitată a partidelor politice din resurse private, în pofida temerilor legate de riscul conflictelor de interese și al practicilor dubioase.

Parlamentul a redus drastic - prin amendamente la legea bugetului - finanțarea publică a formațiunilor bulgare, cu mai puțin de patru luni înainte de alegerile municipale: statul nu va da mai mult de o leva (0,50 euro) față de 11 leva (5,50 euro) până acum vărsate per vot la alegerile legislative precedente, informează France Presse, preluată de Agerpres.

Donațiile particulare erau până în prezent plafonate la 10.000 de leva (5.000 de euro), în timp ce finanțarea partidelor de către întreprinderi era interzisă. Parlamentul a autorizat joi donații neplafonate de către persoane juridice și particulari.

Această schimbare vine chiar înaintea alegerilor municipale din octombrie-noiembrie.

Potrivit politologului Daniel Smilov, noua lege contrastează cu modelul european în care finanțarea privată este plafonată, în timp ce "statul furnizează resurse financiare partidelor pentru a evita dependența lor de interese private și pentru a le plasa pe picior de egalitate".

Bulgaria este criticată frecvent de Bruxelles pentru slabele sale rezultate în lupta împotriva corupției endemice, care o afectează, notează AFP.

"Este un nou 'impuls dat corupției', care va compromite total procesul politic", a protestat în parlament deputatul socialist (de opoziție) Dragomir Stoinev.

Bulgaria este percepută ca având corupția cea mai ridicată în UE, țara situându-se pe locul 77 din cele 180 într-un clasament întocmit de Transparency pentru 2018. 

În ziua în care Sofia mai săpa puțin la temelia statului de drept, la București, șeful diplomației române se făcea că nu înțelege de ce mai există MCV pentru Bulgaria și România.