Educația media este legată de abilitatea gândirii critice, iar aceasta este construită de educație, reiese din studiul Institului pentru o Societate Deschisă, potrivit publicației 24chasa.bg.

Bulgaria se află pe ultimul loc printre statele membre ale Uniunii Europene în clasamentul Indexului Educației Media pentru 2022. Acesta este pregătit de Institutul pentru o Societate Deschisă - Sofia în cadrul Inițiativei de Politică Europeană și evaluează potențialul de reziliență împotriva știrilor false în 41 de țări europene, folosind indicatori ai libertății mass-media, a calității educației și a încrederii între oameni.

Bulgaria este pe locul 33. Finlanda (locul 1), Norvegia (locul 2), Danemarca (locul 3) și Estonia (locul 4) sunt țările cu cel mai mare potențial de a rezista impactului negativ al știrilor false și dezinformarii.

La coada clasamentului, Georgia ocupă ultimul loc 41, precedată de Macedonia de Nord (locul 40) și Kosovo (locul 39) cu aproape același rezultat, Bosnia și Herțegovina (locul 38) și Albania (locul 37). Educația este o componentă esențială în combaterea știrilor false.

De exemplu, guvernul Finlandei, care pentru încă un an se află în fruntea clasamentului de instruire mediatică, consideră că sistemul public bun de instruire este un instrument puternic în contracararea războiului informațional împotriva țării, iar „abilitățile larg răspândite de gândire critică în rândul populației finlandeze și reacția coordonată a guvernului” sunt considerate a fi un element-cheie în combaterea dezinformarii. În general, se consideră că oamenii mai educați sunt considerați a fi mai informați, mai critici în gândire și e mai puțin probabil să cadă pradă știrilor false.

Bulgaria se prezintă cel mai prost la indicatorii ce măsoară calitatea educației, ocupând locul 34 din 41 de țări, rămânând în urmă inclusiv a unor țări din regiune, care sunt în afara UE, precum Ucraina, Serbia și Turcia, dar primind rezultate similare cu cele ale României. În general, oamenii mai educați sunt considerați a fi mai informați, mai critici și mai puțin probabil să cadă în capcana unor fake news, au explicat autorii studiului.

Potrivit indicatorilor care măsoară libertatea presei, Bulgaria se află pe locul 32, înaintea unor țări precum Ungaria și Serbia, dar după țările din afara UE, precum Moldova, Kosovo și Muntenegru. În ceea ce privește încrederea între oameni, Bulgaria se descurcă puțin mai bine și ocupă locul 29, cu un scor similar cu cel al Portugaliei și imediat după Cehia, inclusiv înaintea unui alt membru UE, Croația.

Bulgaria are cele mai bune rezultate la indicatorii de participare electronică, ocupând locul 13 din 41 de țări din Europa, dar acești indicatori au o importanță relativ mică în determinarea clasamentului final.

Indicele de alfabetizare media include, de asemenea, o analiză de grup care împarte țările în grupuri în funcție de proximitatea rezultatelor lor și care arată prezența anumitor modele geografice. Țările cu cele mai bune rezultate sunt situate în Europa de Nord-Vest, iar țările cu cele mai proaste rezultate - în Europa de Sud-Est și Caucazul de Sud.

Indicele arată că există o concentrare de țări în sud-estul și estul Europei care sunt potențial mai vulnerabile la fake news, deoarece au probleme cu câteva aspecte, monitorizate de Media Literacy Index – calitatea educației, libertatea mass-media, încredere interpersonală scăzută sau o combinație de probleme în aceste sfere.

Lansarea Indexului de alfabetizare media 2022 vine într-un moment în care „infodemia” care însoțește pandemia de COVID a coincis cu „războiul informativ” de propagandă, purtat pe fundalul invaziei rusești a Ucrainei, care a multiplicat atât dezinformarea, cât și amenințările rezultate din ea.

sursa: RADOR