Cel puțin 9 explozii în depozitele și fabricile militare bulgare sunt legate de serviciile de informații militare ruse GRU, potrivit unui documentar realizat de Europa Liberă și citat de cotidianul bulgar Sega.

Clădirile aruncate în aer conțineau arme și muniție ce era destinată țărilor atacate de Rusia, precum Georgia și Ucraina, ori ar fi putut ajuta aceste țări să se apere.

Cea mai veche explozie de care se știe a avut loc pe 12 noiembrie 2011 la un depozit din apropierea satului Lovnidol, unde au fost depozitate peste 3.000 de obuze cu rază lungă de acțiune. Parchetul susține că erau destinate pentru export în Georgia. Proprietarul depozitului - firma Emko a comerciantului de arme Emilian Ghebrev, însă, neagă acest lucru.

În timpul anchetei, s-au strâns probe care indică sabotaj. În dispoziția Parchetului, care este pentru sistarea anchetei, se arată că la 150 de metri de clădirea explodată a fost găsit un dispozitiv exploziv rusesc.

La 6 luni de la acest incident, mai multe depozite de arme au fost distruse după o explozie uriașă în apropiere de orașul Straldja din Bulgaria. Atunci, trei persoane au murit în urma unei explozii de muniție. Explozia a coincis cu o defecțiune a sistemului de supraveghere al bazei. În depozit era depozitată muniție destinată exportului în Georgia, iar marfa era în valoare de 28 de milioane de dolari.

În 2014, au urmat alte patru explozii în depozitele și fabricile de arme - în Gorni Lom, Kazanlâk, Maglij și Kosteneț. În 2015, un incendiu și explozii au avut loc și în depozitele unei companii de arme a statului, situate în apropierea satului Iganovo din Sopot. Doar 3 săptămâni mai târziu, urmează noi explozii în același depozit. Obuzele distruse trebuiau trimise în Ucraina. Parchetul a amintit de o urmă rusească în dosar la 6 ani de la proces, iar probele din dosar s-au dovedit a fi pierdute într-un incendiu misterios.

Ultima explozie a avut loc pe 31 iulie 2022, la Karnobat, la baza companiei de arme a lui Emilian Ghebrev, care a fost otrăvit cu o substanță necunoscută în aprilie 2015 împreună cu alți doi cetățeni bulgari. Ancheta nu a înregistrat progrese vreme de trei ani și a primit un imbold după informațiile din Marea Britanie despre implicarea Rusiei în tentativa de asasinat.Ghebrev însuși susține că acțiunile Sofiei au fost luate sub presiune din exterior.

Jurnalistul de investigație Hristo Grozev crede că organele de bulgare de anchetă ascund acțiunile serviciului militar rus în Bulgaria și nu pun la dispoziția colegilor din Europa de Vest datele pe care le dețin.

Europa Liberă prezintă urme ale neregulilor care au fost trecute cu vederea în cursul anchetelor. Acesta vorbește despre distrugerea probelor de la una dintre explozii și despre minimizarea de lungă durată a ipotezei că a existat o legătură între explozii, tentativele de asasinat, informațiile ruse și agresiunea Moscovei în Georgia și Ucraina.

Sursa: Europa Liberă - Boris Mitov și Nikolay Lavciev, în colaborare cu Carl Schreck și Stuart Greer/RADOR