Premierul interimar Kiril Petkov a respins vineri un ultimatum pe care i l-a dat Rusia să revoce decizia de a expulza 70 de diplomați ruși și l-a prezentat pe ministrul de finanțe Assen Vassilev să-i succeadă la conducerea guvernului.

Guvernul de la Sofia a anunțat marți expulzarea a 70 de diplomați ruși, invocând faptul că aceștia ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Anunțul a tulburat și mai mult mediul politic de la Sofia după ce cabinetul condus de Petkov a fost demis săptămâna trecută prin moțiune de cenzură.

Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia și Bulgaria, țări cu relații tradițional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un proeuropean cu studii Harvard a susținut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Rusia consideră că decizia expulzării celor 70 de diplomați a fost luată de guvernul bulgar „la cererea unor forțe externe” și a transmis joi Bulgariei un ultimatum ca până vineri la prânz să revină asupra acestei decizii, amenințând în caz contrar și-ar putea închide ambasada de la Sofia.

Într-un mesaj video, Petkov a catalogat atitudinea Rusiei drept inacceptabilă. „Nu vom permite ca Bulgaria să o ia pe un drum greșit (...) Nu le vom permite diplomaților străini să dea ultimatumuri statului bulgar (să le îndeplinească cererile până vineri) la prânz”, a spus premierul interimar, care a anunțat totodată că partidul său „Continuăm Schimbarea” (PP) îl va propune pe actualul ministru de finanțe Assen Vassilev pentru postul de prim-ministru.

Socialiștii bulgari, care au făcut parte din coaliția lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomații ruși, pe care ei o consideră nejustificată, și au anunțat că din acest motiv nu vor susține un nou guvern condus de actualul premier.

Vineri dimineață, socialiștii au cerut parlamentului să voteze revocarea expulzării diplomaților ruși, pentru a salva astfel relațiile cu Moscova. Însă cel mai mare partid de opoziție, formațiunea conservatoare GERB a fostului premier Boiko Borisov, a transmis că susține decizia de expulzare a diplomaților ruși.

Petkov speră că partidul său va rămâne la guvernare și vor fi evitate noi alegeri anticipate dacă renunță la o nouă nominalizare și propune ca altcineva să fie premier. De altfel, după anunțarea noii propuneri de premier din partea formațiunii sale, socialiștii au spus că sunt totuși dispuși să negocieze.

Președintele Rumen Radev va încredința vineri partidului „Continuăm Schimbarea” mandatul să formeze un nou guvern. Această formațiune, care va avea apoi la dispoziție șapte zile să vină cu propuneri detaliate, a transmis că va propune un nou cabinet numai dacă va reuși să obțină sprijinul unei majorități parlamentare.

Între timp, după mesajul lui Petkov, ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a anunțat că va cere Moscovei închiderea ambasadei ruse din Bulgaria.

„Din nefericire, solicitarea noastră adresată Ministerului de Externe (bulgar) a fost ignorată. Din acest motiv, intenționez că cer imediat conducerii țării mele să închidă ambasada Rusiei în Bulgaria”, a semnalat Eleonora Mitrofanova într-un comunicat citat de agenția rusă TASS, preluată de EFE.

„Aceasta va conduce inevitabil la închiderea misiunii diplomatice bulgare la Moscova” și „responsabilitatea pentru gravele consecințe ale acestui pas revine guvernului condus de Kiril Petkov”, a mai menționat ambasadoarea rusă.