Bulgarii votează duminică în a treia serie de alegeri legislative din acest an, însă rata de participare se conturează a fi cea mai slabă de până acum.

Numeroși bulgari nu s-au prezentat la urne, astfel că la orele locale 16:00 (14:00 GMT) rata de participare era de 26%, potrivit Comisiei Electorale, cea mai slabă din alegerile organizate în acest an.

După eșecul celorlalte două scrutinuri, în aprilie, apoi în iulie 2021, din cauza lipsei unui acord între partide, electoratul bulgar pare să-și fi pierdut speranța într-un viitor mai bun, mai ales că aceste noi alegeri se desfășoară în toiul celui de-al patrulea val de pandemie de COVID-19, care a lovit puternic Bulgaria.

Cu toate acestea, responsabili ai diferitor partide s-au declarat hotărâți să scoată Bulgaria din impas, cel mai grav de după căderea regimului comunist.

Printre subiectele cele mai urgente se numără criza sanitară, în condițiile în care guvernul interimar pare neputincios în fața degradării situației. Spitalele din Bulgaria sunt copleșite de numărul tot mai mare de contaminări, iar numărul de decese asociate COVID-19 este de aproape 200 în fiecare zi, în această țară din Balcani unde mai puțin de un sfert dintre cei 6,9 milioane de locuitori sunt complet vaccinați.

De asemenea, rata de mortalitate este una dinte cele mai mari din lume, pe fondul unui sistem sanitar vetust. Trei pacienți au decedat în acest sfârșit de săptămână într-un incendiu izbucnit într-un spital.

În cadrul unui parlament care se anunță din nou "fragmentat", în condițiile în care nu mai puțin de 27 de partide s-au înscris în cursă, sondajele de opinie plasează pe poziții bune "fețele noi". Ultimele sondaje dau formațiunea de dreapta GERB a fostului premier conservator Boiko Borisov drept formațiunea cu cele mai mare procent al intențiilor de vot, 23%, în fața Partidului Socialist Bulgar (BSP), cu 15%. Însă, pe locul trei în sondaje apare acum formațiunea ''Continuăm Schimbarea'', un partid creat cu numai câteva săptămâni în urmă de doi miniștri din actualul guvern tehnocrat, Kiril Petkov, ministrul economiei, și Asen Vasilev, ministrul finanțelor.

În paralel cu alegerile legislative, bulgarii aleg duminică și președintele țării, favoritul în acest scrutin fiind președintele în exercițiu, Rumen Radev, al cărui principal adversar este rectorul Universității din Sofia, Anastas Gerdjikov, susținut de GERB.

Secțiile de votare se vor închide la orele locale 20:00 (18:00 GMT), atunci când vor fi anunțate primele estimări la ieșirea de la urne.