Boiko Borisov a anunţat că partidul de guvernământ GERB retrage de la ratificarea în Parlament un tratat european pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, din cauza opoziţiei puternice exprimate de grupuri religioase şi politice.

Convenţia de la Istanbul a fost trimisă în ianuarie Parlamentului în vederea ratificării, dar decizia a provocat divizarea opiniei publice, o opoziţie puternică venind inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. Guvernul bulgar a semnat acest document în 2016.

Disputa umbreşte eforturile premierului Borisov de a prezenta Bulgaria drept o ţară progresivă şi lipsită de prejudecăţi, în special în contextul preşedinţiei UE, preluată de Sofia la 1 ianuarie, comentează Reuters.

Neînţelegerile pe acest subiect evidenţiază de asemenea rezistenţa în rândul ţărilor mai conservatoare social din fostul bloc comunist la valorile liberale din statele bogate din vestul Europei, adaugă agenţia de presă citată.

În urmă cu câteva zile, Volen Siderov, unul dintre co-liderii formaţiunii naţionaliste Patrioţii Uniţi, a spus că dacă GERB va încerca să obţină aprobarea tratatului în Parlament, atunci acest lucru ar putea duce la căderea guvernului şi la organizarea de alegeri anticipate.

Criticii tratatului, printre care se numără şi extrem de influenta Biserică Ortodoxă Bulgară, spun că acesta i-ar putea încuraja pe tineri să se identifice ca transsexuali sau ca persoane de "al treilea sex" şi ar putea duce la căsătorii între persoane de acelaşi sex.

Şi preşedintele bulgar Rumen Radev s-a exprimat împotriva ratificării, spunând că exprimările vagi din text permit interpretări multiple, ceea ce ar putea avea consecinţe nefaste asupra Bulgariei. El a mai spus că tratatul nu previne în sine violenţa.