Bulgaria va relaxa o parte dintre restricțiile impuse pentru a ține sub control pandemia începând cu 4 februarie, deși restaurantele vor rămâne în continuare închise din cauza temerilor referitoare la noua variantă de coronavirus.

Măsurile restrictive sunt în vigoare de la sfârșitul lunii noiembrie și au împiedicat creșterea bruscă a numărului de infectări.

Prim-ministrul Boiko Borisov a precizat că elevii de gimnaziu vor putea merge la școală în regim special de luna viitoare și vor putea de asemenea să participe la activități extracuriculare cum ar fi sport sau dans.

''Dacă există lucruri pe care le poți pune la egalitate cu sănătatea, acestea sunt educația, cultura și activitățile fizice. Doar acestea merită riscul'', a spus Borissov în timpul unei deplasări către orașul Slivnitsa, din vestul țării.

Bulgaria a redeschis școlile primare și grădinițele la începutul lui ianuarie, măsură care nu a dus la o creștere a numărului de infectări.

Guvernul de centru-dreapta a respins planurile care ar permite redeschiderea restaurantelor, cafenelelor și barurilor de teama noii variante, mai contagioase a coronavirusului.

Bulgaria a depistat noua variantă, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, în opt teste pentru coronavirus, le-a spus reporterilor ministrul Sănătății, Kostadin Angelov.

''Singurul lucru bun în ceea ce privește această variantă este că vaccinurile anti-COVID-19 sunt eficace și împotriva acesteia'', a mai spus Angelov.

Angelov a mai precizat că autoritățile sanitare vor monitoriza cu atenție situația în următoarele două săptămâni înainte de a decide dacă să relaxeze și alte măsuri restrictive.

Proprietarii de restaurante și de baruri, ale căror afaceri și-au întrerupt activitatea de la sfârșitul lui noiembrie, pun la cale săptămâna viitoare proteste împotriva interdicției amenințând că își vor deschide porțile în februarie, în ciuda interdicției.

Sâmbătă, Bulgaria a raportat 566 de cazuri zilnice de coronavirus, cu mult mai puține decât bilanțul de aproximativ 4.000 de cazuri zilnic în noiembrie.

Bulgaria, cu o populație de 7 milioane de persoane, a înregistrat 214.430 de cazuri, dintre care 8.799 de decese.