Bulgaria va desfășura al treilea tur de scrutin parlamentar din acest an la 14 noiembrie, a anunțat sâmbătă președintele Rumen Radev, după ce parlamentul a aprobat modificările la bugetul de stat 2021, informează Reuters.

Țara balcanică va organiza de asemenea prima rundă a alegerilor prezidențiale regulate la aceeași dată.

Radev, care candidează pentru realegere, a declarat că cele două voturi împreună vor economisi timp și banii contribuabililor în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene.

"Este evident că cele două campanii vor avea loc în același timp și vor fuziona. Mă voi baza pe sprijinul tuturor bulgarilor respectabili cu privire la marile probleme - lupta împotriva sărăciei și nedreptății", a declarat el reporterilor.

Radev a spus că va dizolva parlamentul, va numi un nou guvern interimar și va stabili o dată pentru alegerile generale odată ce parlamentarii aprobă revizuirea bugetului.

Votul din noiembrie va însemna al treilea scrutin parlamentar din acest an după ce alegerile neconcludente din aprilie și iulie nu au reușit să producă un guvern pe fondul creșterii infecțiilor cu coronavirus și a prețurilor la energie.

Partidul anti-establishment Există un Astfel de Popor (ITN), condus de moderatorul de talk-show-uri și cântăreț Slavi Trifonov, a câștigat la limită votul din 11 iulie cu promisiuni de combatere a corupției larg răspândite, dar nu a reușit să obțină sprijinul partidelor mai mici anti-mită pentru a forma un cabinet. Alte două încercări de formare a unui guvern ale altor partide politice de asemenea au eșuat.

Un sondaj recent de opinie sugerează că noile alegeri ar putea produce din nou un parlament fracturat, complicând șansele partidelor de a depăși diferențele și construi o majoritate pentru un legislativ funcțional.

Incertitudinea politică face dificilă capacitatea Bulgariei de a obține fondurile UE pentru recuperarea post-COVID și în legătură cu intenția de a adopta moneda euro în 2024.