Lituania, Letonia și Estonia au anunțat vineri expulzarea a zece diplomați ruși, în contextul agresiunii ruse în Ucraina. Bulgaria a anunțat și ea expulzarea a zece diplomați, un număr fără precedent în relațiile ruso-bulgare.

Cele trei state baltice și-au coordonat deciziile, Lituania expulzând patru diplomați, iar Estonia și Letonia câte trei.

„Letonia expulzează trei angajați ai Ambasadei Rusiei din cauza activităților contrare statutului lor diplomatic și având în vedere agresiunea rusă în curs de desfășurare în Ucraina”, a anunțat ministrul de externe leton Edgars Rinkevics pe Twitter.

În Estonia, subsecretarul de stat pentru afaceri politice Rein Tammsaar, care a transmis ambasadorului rus o notă în care se indică cele trei expulzări, justificate prin încălcări ale Convenției de la Viena, a denunțat cu această ocazie „încălcarea flagrantă” a dreptului internațional constituită de „operațiunea militară rusă împotriva Ucrainei”, transmite HotNews.

Lituania a menționat că a decis să declare patru diplomați persoane non-grata „în solidaritate cu Ucraina”.

Tot vineri, Bulgaria a anunțat expulzarea a nu mai puțin de zece diplomați ruși, o mișcare fără precedent având în vedere relațiile tradițional apropiate dintre Sofia și Moscova.

În ultimii trei ani, Bulgaria a declarat în total 11 persoane non-grata, dar de fiecare dată a fost făcută o conexiune cu activitățile de spionaj, scrie EURACTIV.com.

Decizia Ministerului bulgar de Externe a coincis cu vizita la Sofia a secretarului american al apărării Lloyd Austin.

Expulzarea celor zece diplomați ruși este din cauza unor „activități neconforme cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, formulă utilizată deseori în limbajul diplomatic pentru activități de spionaj.

Moscova a reacționat rapid, transmițând prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, că va avea un „răspuns adecvat la toate expulzările nejustificate”.

În general, Rusia expulzează un număr egal de diplomați ai țărilor care îi declară membri ai personalului diplomatic drept persoane non-grata.