Premierul bulgar Kiril Petkov a anunțat marți expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează AFP.

„Bulgaria va expulza 70 de diplomați ruși (...) Serviciile noastre i-au identificat ca fiind persoane care acționau împotriva intereselor noastre”, a declarat Petkov, potrivit Agerpres.

Numărul total al diplomaților ruși aflați la Sofia se ridică la 114, scrie EURACTIV Bulgaria

Petkov, care a demisionat după ce a pierdut un vot de încredere săptămâna trecută, a explicat că astfel de decizii se iau „atunci când guverne străine încearcă să intervină în afacerile interne ale Bulgariei”.

Potrivit autorităților de la Sofia, citate de EURCATIV.bg, diplomații ruși sunt implicați în activități de spionaj și atacuri hibride pe teritoriul țării gazdă. 

AFP observă că acesta este cel mai mare număr de diplomați ruși expulzați simultan din Bulgaria.

În martie, Bulgaria a expulzat alți zece diplomați, iar Rusia a replicat cu o măsură similară. Ambasada Bulgariei din Moscova are acum doar zece diplomați.

Aceste persoane, identificate ca reprezentând „o amenințare pentru securitatea națională” a Bulgariei, trebuie să părăsească teritoriul bulgar până cel târziu pe 3 iulie, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia.

Numeroase țări europene au expulzat diplomați ruși în urma declanșării invaziei ruse asupra Ucrainei, pe 24 februarie, iar Rusia a răspuns cu măsuri similare.