Numărul tot mai mare de refugiați și patrulele voluntare de pază exercită o presiune sporită asupra Guvernului bulgar. Potrivit unui raport, Sofia intenționează să ridice garduri la frontierele cu Grecia și Turcia.

Un raport privind situația migrației în Bulgaria, citat de Bild, arată că, "urmare a acțiunilor din Marea Egee, organizațiile traficanților de persoane se concentrează mai mult pe traseul Turcia-Bulgaria și de aici către Europa de Vest".  

Cifrele privind migrația indică semnificative "deficiențe în controalele la intrarea" în Bulgaria și creșterea activităților traficanților de persoane. Totodată, există pericolul ca poliția bulgară să fie depășită în scurt timp, din punctul de vedere al resurselor umane și materiale, în contextul problemelor economice ale țării, scrie Welt Online.

Guvernul de la Sofia ia în calcul, potrivit raportului, ridicarea unui gard la granița bulgaro-greacă. De asemenea, este planificată extinderea gardului de la frontiera cu Turcia, până în vara acestui an. 

Măsurile planificate sunt un răspuns la presiunea internă pusă de cetățeni înarmați constituiți în patrule voluntare de pază. Aceste patrule ”îi vânează” pe refugiații care reușesc să intre ilegal în Bulgaria.