Sociologul Dobromir Jivkov, de la Agenția Market Links, care a făcut sondajul, a declarat că mobilizarea actuală indică faptul că bulgarii nu se tem atât de mult de noi alegeri parlamentare anticipate, scrie Novini.

Dobromir Jivkov a prezentat rezultatele celui mai recent sondaj al agenției, finanțat și realizat în comun cu postul de televiziune BTV.

Studiul a fost efectuat în perioada 10-19 aprilie, cu participarea a 1.009 cetățeni bulgari majori. 54% dintre participanții la sondaj au susținut că vor vota, dacă în curând va avea loc un nou scrutin parlamentar.

"Avem un rezultat similar cu cel pe care l-am raportat înainte de alegeri. Concluzia principală este că în cazul unor posibile noi alegeri - chiar și în iulie -, nu ne putem aștepta la o prăbușire semnificativă a prezenței la vot. Mai degrabă, aceasta va fi asemănătoare cu cea de la alegerile din 2 aprilie", a precizat Jivkov.

Dintre liderii partidelor reprezentate în parlament, sprijinul pentru Boiko Borisov este cel mai mare - 24%. Atitudinea față de fostul premier bulgar este neschimbată comparativ cu cea din urmă cu o lună. Pe locul al doilea se clasează Kiril Petkov, de la coaliția "Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată" (PP-DB) - 19% încredere.

Liderul partidului "Renaștere", Kostadin Kostadinov, se află pe locul al treilea, cu 18%. Același procent de 18% este câștigat și de celălalt copreședinte al partidului "Continuăm Schimbarea", Asen Vasilev. Hristo Ivanov (Bulgaria Democrată) beneficiază de 17% încredere, urmat de Mustafa Karadai, liderul Mișcării pentru Drepturi și Libertăți - 16%.

Încrederea în președintele Partidului Socialist Bulgar, Kornelia Ninova, este de 13%, în timp ce 12% dintre respondenți îl susțin pe liderul partidului "Există un Astfel de Popor", Slavi Trifonov - 12%.

"Nu există schimbări majore, atât în ceea ce privește sprijinul acordat liderilor, cât și partidelor, față de perioada dinaintea alegerilor", a comentat Dobromir Jivkov. 

Sursa: RADOR