Parlamentul german a aprobat, miercuri, cu o majoritate covârșitoare al treilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, după ce ministrul de Finanțe a cerut ca Atenei să i se dea șansa unui nou început, relatează Reuters. 

Planul de salvare, în valoare de 86 miliarde de euro, a fost aprobat cu 454 de voturi ”pentru”, 113 ”împotrivă” și 8 abțineri.

Înainte de vot, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble, i-a îndemnat pe parlamentari să susțină al treilea plan de salvare a Greciei din ultimii cinci ani.

”Desigur, după experiența ultimilor ani și a ultimelor luni nu există nicio garanție că va funcționa și este normal să existe îndoieli. Dar, ținând cont de faptul că Parlamentul grec a adoptat deja o mare parte din măsuri ar fi o iresponsabilitate să nu folosim șansa unui nou început pentru Grecia”, a declarat el.

Parlamentul de la Atena a adoptat, pe 14 august, cel de-al treilea plan de ajutor financiar internațional. Tot pe 14 august planul a primit și acordul miniștrilor de Finanțe din zona euro, reuniți la Bruxelles.

Noul plan prevede acordarea unor credite în valoare de 86 de miliarde de euro, în următorii trei ani. În schimbul împrumuturilor oferite de Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate și Fondul Monetar Internațional), Grecia va adopta o serie de reforme macroeconomice, în sensul creșterii taxelor și reducerii deficitului bugetar.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară în ultimii cinci ani, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.