Aproximativ patru milioane de oameni au căzut victime ale foametei provocate de Stalin în Ucraina. Acum urmează să fie recunoscut ca genocid într-o rezoluție a Bundestagului.

Bundestagul vrea să adopte o rezoluție prin care să recunoască foametea provocată de Stalin în Ucraina în anii 1932/33 ca genocid împotriva poporului ucrainean. Informația apare într-o cerere comună a Verzilor, SPD, FDP și CDU/CSU, consultată de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Holodomorul, care a ucis aproximativ patru milioane de oameni în Ucraina, se alătură "listei crimelor inumane comise de sistemele totalitare, în cursul cărora milioane de vieți au fost distruse în Europa, în special în prima jumătate a secolului al XX-lea”, se arată în proiectul de rezoluție care urmează să fie votat săptămâna viitoare.

În text se arată că în Germania și în Uniunea Europeană se știu puține lucruri despre această "crimă împotriva umanității”. Deputații solicită guvernului să ajute la răspândirea cunoștințelor despre Holodomor și să comemoreze victimele acestuia. 

"Putin urmează tradiția crudă și criminală a lui Stalin”, spune Robin Wagener de la Verzi, inițiatorul moțiunii și președintele grupului parlamentar germano-ucrainean din Bundestag: "Astăzi, Ucraina este din nou lovită de teroarea rusă. Încă o dată, violența și teroarea sunt menite să priveze Ucraina de mijloacele sale de existență și să subjugă întreaga țară”. Clasificarea politică a Holodomorului ca genocid este un "semnal de avertizare”.

"Această recunoaștere este cu atât mai importantă cu cât Ucraina a devenit din nou ținta agresiunii ruse”, a precizat deputatul CDU Knut Abraham.

Și Parlamentul de la București a recunoscut miercuri Holodomorul drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean și a umanității și a condamnat ferm "acest act îndreptat împotriva poporului ucrainean, soldat cu milioane de victime, marcat de masive încălcări ale celor mai elementare drepturi și libertăți cetățenești, precum și de o imensă suferință", notează Agerpres.

Totodată, documentul exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care a suferit în această tragedie, aducând un omagiu milioanelor de victime ale foametei artificiale din 1932 - 1933.

Declarația mai condamnă ferm modalitatea criminală similară prin care românii din Basarabia au fost supuși foametei deliberate, artificiale pentru forțarea colectivizării din 1946 -1947 și exprimă sprjinul pentru protejarea și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

"Holodomorul a reprezentat un asasinat unic pe teritoriul Uniunii Sovietice, prin dimensiunea, ritmul și natura crimelor săvârșite de către liderii și instituțiile Uniunii Sovietice. La începutul anilor '30, curajul și îndârjirea ucrainenilor de a se opune colectivizării au declanșat ura dezlănțuită a sistemului totalitar. Istoricii estimează că peste 4.000 de rebeliuni și revolte locale au avut loc împotriva colectivizării, impozitării, terorii și violenței din partea autorităților sovietice la începutul anilor 1930", a declarat deputatul liberal Alexandru Muraru.

El a adăugat că, în prezent, peste 14 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele, iar atacurile sistematice, gropile comune și asasinatele au întors continentul în urmă cu 90 de ani.

Ucraina militează de ani de zile pentru ca Holodomorul să fie recunoscut ca genocid. Rusia respinge categoric o astfel de clasificare, deoarece nu numai ucrainenii, ci și rușii, kazahii, germanii din Volga și alte popoare au căzut victime ale marii foamete din Uniunea Sovietică la începutul anilor 1930. În total, numărul persoanelor care au murit de foame în acei ani este estimat la aproximativ șapte milioane de oameni.