Juntele aflate la putere în cele 3 țări saheliene și-au anunțat plecarea unilaterală din ECOWAS, decizie care ar putea avea consecințe serioase de securitate, dar și economice pentru aceste state confruntate cu numeroase abuzuri din partea jihadiste.

Regimurile militare aflate la putere din Burkina Faso, Mali și Niger au anunțat duminică retragerea „fără întârziere” a țărilor lor din Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), un nou act de ruptură cu potențial consecințe practice grave, relatează publicația franceză Les Echos.

Liderii celor trei state saheliene, „asumându-și toate responsabilitățile în fața istoriei și răspunzând așteptărilor, preocupărilor și aspirațiilor populațiilor lor, decid în deplină suveranitate asupra retragerii imediate a Burkina Faso, Mali și Niger din cadrul Comunității Economice a Statelor Africii de Vest”, se arată în comunicatul de presă citat de presa de stat din aceste țări.

Această decizie ar putea produce efecte considerabile, de exemplu pentru circulația mărfurilor și a persoanelor pentru cele trei țări în cauză, fără acces la mare, și pentru regiune. Are implicații pentru scutiri de viză și scutiri de taxe, cu efecte secundare asupra prețurilor. 

Sancțiuni dure

ECOWAS a afirmat într-un comunicat de presă că cele trei țări sunt „membri importanți ai Comunității” care „rămâne angajată să găsească o soluție negociată la impasul politic” creat de anunțul retragerii lor. Organizația spune că încă așteaptă „notificarea formală și directă” a acestei decizii.

Cele trei țări, confruntate cu probleme similare de insecuritate, jihadism și sărăcie, au avut relații tensionate cu ECOWAS de când armata a preluat puterea cu forța, în 2020 în Mali, în 2022 în Burkina Faso și în 2023 în Niger.

ECOWAS, o organizație din 15 țări membre, încearcă să stopeze atacurile și să facă eforturi pentru revenirea civililor la putere cât mai repede posibil. A instituit sancțiuni grele împotriva Mali și Niger și a mers atât de departe, încât a amenințat că va folosi forța în această din urmă țară. A suspendat cele trei țări de la procedurile sale. 

Acuzații de ingerință franceză

ECOWAS, „sub influența puterilor străine, trădând principiile sale fondatoare, a devenit o amenințare pentru statele sale membre și pentru populațiile sale”, se arată în comunicatul de presă comun. Regimurile militare continuă să denunțe exploatarea ECOWAS de către fosta putere colonială franceză.

Această retragere este cel mai recent act de ruptură din partea lor. Ei au împins ambasadorii și forțele franceze afară și s-au întors din punct de vedere politic și militar către Rusia. Au format, de asemenea, o alianță plasată sub semnul suveranității și panafricanismului. 

Membri istorici

„După 49 de ani de existență, vitejii oameni din Burkina, Mali și Niger constată cu mare regret, amărăciune și mare dezamăgire că organizația lor s-a îndepărtat de idealurile părinților săi fondatori și de panafricanism”, spun ei.

Aceștia acuză organizația că nu i-au ajutat în fața jihadiștilor care fac ravagii din 2012, mai întâi în Mali, apoi și în cei două țări vecine, ucigând mii de combatanți și civili și provocând strămutarea a milioane de oameni. Măsurile de represalii luate de ECOWAS au avut un efect redus până în prezent asupra întoarcerii civililor la conducerea țării 

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA