ÖVP, partid condus de fostul cancelar Sebastian Kurz, a câștigat alegerile parlamentare anticipate din Austria organizate duminică, cu 37,1%.

UPDATE

ÖVP obține 71 de mandate (cu nouă mai mult față de precedentele alegeri), SPÖ - 41 (cu 11 mai puțin), FPÖ - 30 (minus 21), Verzii, care nu au avut niciun mandat în ultimul legistativ - 26 și NEOS 15 (plus cinci).

ÖVP și Verzii pot forma o majoritate stabilă cu 97 de mandate. Partidul lui Kurz ar putea forma o coaliție și cu SPÖ sau poate continua cu FPÖ.

+++

Conservatorii sunt urmați de Partidul Social Democrat (SPÖ) - 21,8%, Partidul Libertății (FPÖ, extremă dreaptă) - 16%, Verzii - 14% și Neos (liberal) - 7,8%, potrivit unei prognoze SORA pentru televiziunea ORF, preluată de Krone.at.

FPÖ a pierdut aproximativ 10% din voturile obținute la alegerile precedente după scandalul "Ibizagate", cel care a și dus la declanșarea alegerilor anticipate. În luna mai, presa germană a publicat o înregistrare video cu liderul de atunci al partidului, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, filmat cu o cameră ascunsă într-o vilă din Ibiza, în 2017, promițând contracte publice în schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsă nepoată a unui oligarh rus.