Regimul nord-coreean a ripostat la a opta serie de sancțiuni impuse de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Coreea de Nord a efectuat al doilea test cu o rachetă care a survolat Japonia înainte de a cădea în Oceanul Pacific în mai puțin de o lună (după racheta lansată în 29 august).

Dispozitivul a survolat insula japoneză Hokkaido (nord) la orele 07.26 (joi, 22.06 GMT), au precizat autoritățile nipone, subliniind că sistemul de avertizare J-Alert a fost declanșat în mai multe regiuni din nordul arhipelagului, transmite Agerpres.

Ca reacție la această nouă lansare, Statele Unite au îndemnat China și Rusia - principalii susținători ai regimului de la Phenian - să facă direct presiuni „din proprie inițiativă” asupra Coreii de Nord. China este principalul furnizor de petrol al statului comunist, în timp ce Rusia este primul angajator al muncitorilor nord-coreeni, a remarcat secretarul american de stat Rex Tillerson. „China și Rusia trebuie să arate că nu tolerează aceste tiruri inconștiente cu rachete acționând direct din proprie inițiativă”, a spus el.

După testul nuclear din 3 septembrie, chinezii, dar mai ales președintele rus Vladimir Putin, au îndemnat țările occidentale la negocieri fără presiuni suplimentare asupra Phenianului, dar totuși Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate o nouă rundă de sancțiuni. Cum era de așteptat, nord-coreenii au reacționat imediat, calificând sancțiunile drept „ilegale și malefice” și vizând să priveze țara „de drepturile sale legitime la autoapărare și a sufoca statul său și populația prin intermediul unei blocade economice totale”.

După noul tir de rachetă, Consiliul de Securitate se va reuni de urgență vineri.