Americanii au propus Bulgariei sisteme moderne de apărare anti-rachetă.

Guvernul interimar al lui Gîlîb Donev a refuzat ca Bulgaria să primească 200 de milioane de dolari din SUA, cu care să cumpere arme noi, dacă trimite Ucrainei arme vechi „sovietice”, inclusiv rachete S-300, a precizat Ministerul bulgar al Apărării la solicitarea publicației online 24 Chasa.

Propunerea Statelor Unite a venit la sfârșitul anului 2022. Milioanele de dolari au fost prevăzuți în cadrul programului SUA de finanțare militară externă. Aceștia sunt acordați sub formă de granturi aliaților de pe Flancul estic al NATO, între care este și Bulgaria, pentru a stimula și compensa donațiile de echipamente militare către Ucraina, notează Sega.

În decembrie 2022, o delegație din SUA a ajuns în Bulgaria, se arată în articol. Scopul discuțiilor a fost de a convinge guvernul interimar să participe la programul de finanțare militară prin trimiterea de echipamente sovietice în Ucraina. Atunci, conform informațiilor neoficiale, americanii au propus Bulgariei sisteme moderne de apărare antirachetă NASAMS, dacă va oferi în schimb Kievului sistemele sale de rachete S-300.

La acea dată, fostul ministru interimar al apărării, Dimitar Stoianov, a recunoscut că un aliat din NATO a propus Bulgariei realizarea unui acord în triunghi - dacă Bulgaria va dă vehiculele sale blindate sovietice, inclusiv tancuri, Ucrainei, să primească armament occidental de același tip.

Stoianov, însă, a neglijat atunci indirect tranzacțiile în triunghi. Mai întâi a spus că tehnica care se vrea înlocuită este veche, deoarece țara în cauză a scos-o din funcțiune. Apoi a spus că Bulgaria a întârziat deja pentru astfel de tranzacții și asta ar fi trebuit să se facă încă de anul trecut, în lunile de după începerea războiului în Ucraina.

Totuși, ministrul interimar al apărării nu a comentat modul în care țări precum Slovacia, Cehia, Polonia, România au reușit să primească echipamente, bani și protecție de la SUA și alte țări din NATO.

Vinerea trecută, Stoianov, care este acum consilier militar al președintelui Bulgariei, a declarat pentru bTV că actualul guvern va încerca să elibereze o resursă de apărare a Bulgariei pentru a oferi ajutor militar suplimentar Ucrainei. În cadrul emisiunii „Față în față”, el a explicat că guvernul actual a oprit propunerea celui interimar de a actualiza rezerva de mobilizare. Potrivit acestuia, scopul este reducerea rezervei și, astfel, eliberarea de resurse pentru ajutoare noi pentru Ucraina.

În aceeași seară, în cadrul emisiunii „Panorama” de la BNT, actualul ministru bulgar al apărării, Todor Tagarev a negat categoric că unitățile din armata bulgară vor fi desființate pentru a se elibera arme pentru a ajuta Ucraina.

El a precizat că „de la revizuirea strategică au trecut aproape 3 ani până la momentul în care guvernul interimar a decis să introducă modificări, să creeze niște formațiuni suplimentare. Planificarea apărării în NATO este într-un proces foarte avansat și din aceasta vor apărea noi cerințe, atât pentru forțele de pe Flancul estic, cât și pentru aliații noștri care vor contribui la descurajarea și apărarea teritoriului nostru, cât și la structura de comandă. Trebuie să vedem în ce măsură sunt luate în considerare și dacă nu ar trebui să facem altceva, inclusiv schimbarea planurilor de dezvoltare a forțelor armate, iar atunci vom putea spune mai clar de ce vom avea și ce nu vom avea nevoie”.

Sursa: RADOR