Președintele trebuie să înmâneze acum formațiunii "Continuăm Schimbarea" al doilea mandat pentru formarea unui guvern, relatează Sega.

Proiectul de guvern propus de candidatul la funcția de prim-ministru Nikolai Gabrovski a eșuat. Acesta a fost susținut de 113 deputați - 67 de la GERB - UFD, care l-au nominalizat, 35 de la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și 11 de la formațiunea Ascensiune Bulgară. Împotrivă au votat 125 de parlamentari de la Continuăm Schimbarea (PP), Vâzrajdane, Partidul Socialist Bulgar (BSP) și Bulgaria Democrată (BD).

Aceasta înseamnă că acum este necesar să se treacă la al doilea mandat pentru formarea unui guvern, care de drept să ajungă la formațiunea lui Asen Vasilev și Kiril Petkov, ca a doua forță politică ca mărime. 

Priorități stipulate de GERB

În fața deputaților, candidatul pentru funcția de premier și-a prezentat drept priorități obiectivele consemnate în programul de guvernare, pe care cei de GERB au distribuit-o în numele său în urmă cu câteva zile.

Aceasta include: elaborarea Legii bugetului de stat pe anul 2023, care conține un pachet de măsuri anticriză; realizarea consensului politic și public pentru schimbări constituționale și legislative în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției; reluarea eforturilor pentru admiterea Bulgariei în spațiul Schengen; pregătirea pentru aderarea Bulgariei la zona euro în 2024; atingerea independenței energetice; modernizarea accelerată a forțelor armate.

"Bulgaria nu se află doar la o răscruce de drumuri, ci în fața unei prăpastii...Dorința mea a fost să ne rupem de gândirea de partid și de confruntare și să trecem la o abordare de experți și profesioniști... Bulgaria are nevoie de un guvern funcțional și de un parlament funcțional. Aceasta este cea mai sigură măsură anticriză", le-a spus Gabrovski deputaților bulgari. Și i-a avertizat că, dacă vor rata șansa pe care o au acum, vor lăsa țara „în mâinile întâmplării și înțelegerilor de culise”.

Candidatul pentru funcția de prim-ministru a vorbit în sala de plen și de celebra pildă a regelui Solomon, care a rezolvat disputa dintre două mame pentru un copil, deși nu era clar ce legătură are cazul cu criza politică. „Dragostea pentru Bulgaria să prevaleze astăzi”, li s-a adresat Gabrovski deputaților. 

Voturi "pentru"

El a fost urmat la tribună de Desislava Atanasova - liderul parlamentarilor GERB. Ea a lăudat proiectul de cabinet ca un „mesaj al necesității unei guvernări competente”, care „nu deschide noi răni în cadrul societății, ci va încerca să le vindece pe cele vechi”. "Astăzi vom sprijini o echipă reală, nu o A echipă imaginară a Bulgariei", a declarat Atanasova.

Liderul formațiunii Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), Mustafa Karadayi, a început cu critici la adresa GERB - UFD că nu a făcut suficiente eforturi pentru a asigura un sprijin larg pentru proiectul de cabinet. Potrivit acestuia, cel mai ușor în această situație pentru DPS este să respingă guvernarea propusă, ceea ce ar duce la noi alegeri anticipate.

"Noi, la DPS, credem că nu avem dreptul la asta... Soarta țării noastre cere compromisuri proprii. Și facem un compromis uriaș. Vrem să dăm o șansă ca crizele să fie rezolvate. Nu avem niciun drept la orice alt comportament”, a descris Karadayi motivele partidului său. El a avertizat că ne aflăm într-un „punct critic al istoriei țării” și a cerut colegilor săi deputați să fie „smeriți în numele unor obiective mai înalte precum viitorul țării”.

Voturi "împotrivă"

”Vedem cum, încă o dată, când se așteaptă la un meci greu, domnul Borisov refuză să iasă pe teren”, a declarat în replică Andrei Giurov, care este liderul parlamentarilor de la Continuăm Schimbarea. Acest refuz, potrivit lui Giurov, înseamnă că nu are cine să își asume responsabilitatea politică pentru proiectul de cabinet.

El a amintit povestea tristă a așa-ziselor guverne de experți - cum a fost cabinetul „Berov”, rămas în conștiința publică pentru ascensiunea grupărilor infracționale și distribuirea nediscriminatorie a licențelor bancare, precum și de cabinetul „Oreșarski” cu falimentul Băncii Comerciale Corporative și alegerea lui Delian Peevski în funcția de șef al Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS).

El extimează că alegerile locale din 2023 sunt marea sarcină a guvernului Gabrovski pentru ca „statu quo-ul să-și poată păstra stăpânirile feudale”.Angajamentul lui Gabrovski vizavi de zona euro a provocat furia liderului „Vâzrajdane”, Kostadin Kostadinov.

„Avem dezacorduri politice interne și externe grave și insurmontabile (cu candidatul pentru funcția de premier - n.red.)”, a spus el. Și a profitat de ocazie pentru a declara că nu va susține nicio altă propunere de guvern în actualul parlament. Potrivit acestuia, diferențele dintre GERB-UFD și PP, de exemplu, sunt mai degrabă legate de persoane decât de ideologie. "Noile alegeri sunt soluția și calea de ieșire din criza politică. Un cabinet violent nu va face decât să o adâncească", crede liderul naționalist.

Partidul Socialist Bulgar (BSP) a refuzat, de asemenea, să sprijine proiectul de cabinet. Liderul socialist, Kornelia Ninova, a anunțat că politicienii au două sarcini - să continue lupta împotriva statului paralel și să treacă Bulgaria prin crize. Potrivit lui Ninova, oportunitățile de a realiza aceste sarcini sunt în al doilea și al treilea mandat pentru formarea unui guvern. Ea a vorbit despre disponibilitatea stângii de a participa la discuțiile în cadrul acestor mandate.

Copreședintele Bulgariei Democrate, Hristo Ivanov, a subliniat că nici candidatura lui Gabrovski nu are un "diagnostic" clar pentru problemele țării, dar nici cu un "tratament" clar. Potrivit spuselor sale, dreapta nu poate sprijini un cabinet GERB-UFD, susținut de Mișcarea pentru drepturi și Libertăți, fără a avea mai întâi o discuție despre motivul pentru care Bulgaria s-a cufundat într-o corupție profundă în cei 12 ani de dominație GERB.

„Nu vedem în componența (cabinetului - n. red.) resursele necesare pentru acele schimbări profunde de care are nevoie Bulgaria... Teza noastră este că tocmai pentru că este greu, tocmai pentru că avem o criză politică, trebuie să ne stabilim scopuri înalte”, a explicat Hristo Ivanov. De asemenea, el a respins și încercarea lui Gabrovski de a solicita ajutorul Bulgariei Democrate cu promisiuni de reformare a justiției, inclusiv a Parchetului. Liderul de dreapta a reamintit că, în timp ce candidatul pentru postul de premier și-a luat un astfel de angajamente, oamenii lui Borisov au tăcut. 

Moderații

În numele formațiunii Ascensiune Bulgară, Stefan Ianev i-a felicitat pe colegii de la GERB pentru candidatul ales pentru funcția de prim-ministru. El a subliniat că a venit momentul ca forțele politice să ofere unor candidaturi suprapartinice posibilitatea de a se afirma. Prin urmare, formațiunea sa va susține nominalizarea lui Gabrovski.

În același timp, Ianev a declarat că nu există un acord politic pentru un guvern și, în consecință, rămâne neclar cine își va asuma responsabilitatea politică pentru acesta. Din acest motiv, Ascensiune Bulgară va respinge structura cabinetului și miniștrii propuși de Gabrovski.

Sursa: RADOR