Căldura extremă riscă să ucidă de cinci ori mai mulți oameni până în 2050

În scenariul încălzirii globale de 2°C până la sfârșitul secolului, se preconizează că decesele anuale legate de căldură vor crește cu 370% până în 2050, potrivit Le Figaro.
Aproape de cinci ori mai mulți oameni ar putea muri din cauza căldurii extreme pe Pământ în următoarele decenii, avertizează experții internaționali într-un raport publicat miercuri, 15 noiembrie, care avertizează că "sănătatea umanității este în serios pericol", dacă nu se face nimic împotriva schimbărilor climatice.
În scenariul încălzirii globale de 2°C până la sfârșitul secolului (în prezent este pe cale să atingă 2,7°C până în 2100), se preconizează că decesele anuale legate de căldură vor crește cu 370% până în 2050, o creștere de 4,7 ori, conform ediției din 2023 a unui document de referință publicat în fiecare an de revista medicală "The Lancet".
Iar căldura fatală este doar una dintre amenințările la adresa sănătății umane care decurg din utilizarea în creștere a combustibililor fosili, confirmă această "număratoare inversă pentru sănătate și schimbări climatice" cu câteva săptămâni înainte de conferința internațională privind climă (COP28) de la Dubai, unde, pentru prima dată, o zi va fi dedicată sănătății, pe 3 decembrie.
Secetele mai frecvente care pun milioane de oameni în pericol de foamete, țânțarii care călătoresc mai departe și sunt purtători de boli infecțioase și sistemele de sănătate care se luptă să facă față poverii sunt printre celelalte pericole evidențiate în acest raport, care prezintă 47 de indicatori.
În ciuda solicitărilor din ce în ce mai mari pentru o acțiune globală, emisiile de carbon legate de energie au atins noi cote anul trecut, deplâng autorii raportului, care evidențiază guvernele, companiile și băncile care încă subvenționează și investesc masiv în combustibilii fosili care alimentează încălzirea globală.
În 2022, oamenii din întreaga lume au fost expuși, în medie, la 86 de zile de temperaturi care pun viața în pericol, potrivit "numărătorii inverse" a revistei "The Lancet". Iar numărul persoanelor peste 65 de ani care au murit din cauza căldurii a crescut cu 85% între 1991-2000 și 2013-2022, estimează acest raport.
Aceste evaluări vin pe măsură ce 2023 va fi cel mai cald an din istoria omenirii: Observatorul European al Climei a declarat că luna trecută a fost cel mai fierbinte octombrie înregistrat.
"Efectele observate acum ar putea fi doar un simptom timpuriu al unui viitor foarte periculos", le-a declarat jurnaliștilor Marina Romanello, directorul executiv al raportului. În scenariul unei încălziri de 2°C până în 2100, impactul asupra sănătății umane ar depăși mortalitatea în exces.
Aproximativ 520 de milioane de oameni s-ar confrunta cu o nesiguranță alimentară moderată sau severă până la jumătatea secolului, conform previziunilor publicate de "The Lancet". Și bolile infecțioase răspândite de țânțari ar continua să se răspândească în noi zone. Transmiterea virusului dengue ar putea crește astfel cu 36%. Confruntate cu aceste efecte multiple ale schimbărilor climatice, mai mult de un sfert dintre orașele studiate de cercetători și-au exprimat teama față de sistemele de sănătate copleșite.
"Ne confruntăm cu criză după criză", le-a spus autorilor raportului Georgiana Gordon-Strachan, a cărei țară natală, Jamaica, se confruntă cu o epidemie de dengue. Și să subliniem că "locuitorii din cele mai sărace țări, adesea mai puțin responsabili de emisiile de gaze cu efect de seră, plătesc prețul impactului asupra sănătății, dar au o capacitate financiară și tehnică mai mică de a se adapta la furtunile mortale, ridicarea mărilor sau secetele devastatoare, agravate de încălzirea globală".
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care continuă să avertizeze cu privire la schimbările climatice, a răspuns raportului apreciind că "omenirea se confruntă cu un viitor insuportabil". "Asistăm deja la o catastrofă pentru sănătatea și viețile a miliarde de oameni din întreaga lume, puse în pericol de căldurile record, secete care distrug culturile, foamete în creștere, focare tot mai mari de boli infecțioase, furtuni și inundații mortale", a spus el într-un comunicat.
Dann Mitchell, șeful departamentului Riscuri Climatice la Universitatea Britanică din Bristol, s-a plâns Centrului Science Media că avertismentele sanitare "deja îngrozitoare" legate de schimbările climatice "nu au reușit să convingă guvernele să reducă suficient emisiile de carbon pentru a îndeplini primul obiectiv al Acordului de la Paris, adică +1,5°C". Pentru Marina Romanello, fără progrese reale împotriva schimbărilor climatice și a emisiilor, "accentul tot mai mare pus pe sănătate în negocierile privind clima riscă să se limiteze la vorbe goale".
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii