După ce au lovit Asia, schimbările climatice declanșează un val mortal timpuriu în Europa.

O dovadă ("foretaste") a viitorului: așa sintetizează Organizația Meteorologică Mondială (OMM) valul de căldură care mătură acum țările europene. În Portugalia, 1.063 de decese în suplimentare între 7 și 18 iulie sunt investigate din cauza unei probabile legături cu clima.

Regatul Unit inregistrează recorduri de temperatură bătute într-o succesiune amețitoare. Valoarea anterioară, cu doar trei ani în urmă, era de 38,7 °C. Apoi au venit marți (19 iulie) 39,1ºC în Surrey; câteva ore mai târziu, 40,2ºC pe aeroportul Heathrow și 40,3ºC în Coningsby.

Pompierii londonezi, care în zilele normale gestionează între 300 și 350 de apeluri, s-au trezit copleșiți de 1.600 de urgențe. Au lipsit ambulanțele care să ajute persoanele cu dificultăți respiratorii, amețeli și leșinuri. Călătoriile cu trenul au fost suspendate din cauza șinelor deformate.

Pădurile uscate și pârjolite iau foc într-o clipită, iar incendiile se răspândesc în Regatul Unit, în Portugalia (unde au murit 115 persoane în 2017), în Spania, Franța, Italia, Grecia...

În SUA, flăcările ard în 12 state, chiar și Alaska. Termometrele care depășesc 40 °C nu scandalizează locuitorii din Rio de Janeiro sau din zona aridă de nord-est, dar au un efect devastator în Europa. Locuințele și mijloacele de transport fără aer condiționat sau ventilație adecvată devin capcane pentru bătrâni.

Canicula neobișnuită și timpurie, care depășește temperaturile care apar doar în lunile august sau septembrie, s-ar putea prelungi până săptămâna viitoare. Există temerea privind repetarea dezastrului din 2003, când pe continent s-au înregistrat aproximativ 30.000 de morți, dintre care 14.000 în Franța.

Și nu este doar Europa. În India și în Pakistan, sute de milioane de oameni au suferit la temperaturi cuprinse între 43°C și 50°C în lunile aprilie și mai.

Nu există prea multe îndoieli cu privire la faptul că astfel de evenimente extreme rezultă din schimbările climatice, încălzirea globală fiind determinată de arderea combustibililor fosili și a pădurilor. OMM estimează că probabilitatea unor astfel de valuri de căldură duc la creșterea de 30 de ori a crizei climatice.

Pe scena internațională, inacțiunea și nesăbuința se răspândesc. Pentru a evita ce este mai rău, ar fi necesară înjumătățirea emisiilor de carbon până în 2030 și să eliminarea lor până în 2050, dar guvernele naționale nu respectă obiectivele Acordului de la Paris (2015), în condițiile în care ar trebui să le înăsprească.

A se lua în considerare exemplul foarte prost al Braziliei, în care defrișarea constituie cea mai mare sursă de poluare climatică: în 2021, devastarea a crescut cu 20% în toți biomii, nu doar în pădurea amazoniană. Creștere care se repetă pentru al treilea an, insuflată în mod deliberat de proasta gestionare a lui Jair Bolsonaro.

Valul de căldură se stinge în Europa, dar lasă în urmă semnele catastrofale ale incendiilor

Valul de caniculă care a pedepsit Europa în ultima vreme dă semne de epuizare, deși lasă în urmă semnele catastrofale ale incendiilor forestiere care au pârjolit câteva sute de mii de hectare pe Bătrânul Continent.

Cea mai afectată este Spania, unde valul de caniculă s-a încheiat la începutul săptămânii, dar guvernul a recunoscut existența a 70.000 de hectare arse doar până pe 10 iulie, deși estimările organizației europene EFFIS, pe baza imaginilor de la sateliții Copernicus, afirmă că numai în ultimele 24 de ore au mai ars încă 10.000 de hectare.

Același sistem calculează că, în ultimele șase luni și jumătate, în Spania au ars peste 193.000 de hectare de pădure, ceea ce depășește cifra record de până acum, din 2012, și plasează țara în fruntea unui trist clasament: cel al țărilor europene cele mai afectate de incendii în acest an, care includ și România - cu aproape 150.000 de hectare, Portugalia - cu aproape 47.000, Franța - cu aproape 40.000, Croația - cu aproape 31.000 și Italia - cu peste 25.000.

În Franța, alerta de caniculă s-a încheiat în ultimele ore cu o scădere a temperaturilor de circa zece grade, deși avertizarea portocalie rămâne în sud-estul țării, în special în regiunea Provence Alpes Côte d'Azur, cu maxime peste 35 de grade.

Continuă incendii precum cele două active și nestabilizate de zile întregi de la sud de Bordeaux, care au distrus deja 20.600 de hectare, deși progresează mai lent, iar în ultimele ore nu a mai fost necesar să se procedeze la mai multe evacuări.

Scad temperaturile în Regatul Unit

În Marea Britanie, în ciuda alarmei generate de faptul că alerta roșie pentru temperaturi ridicate a fost decretată pentru prima dată și în ciuda faptului că ieri termometrele au înregistrat peste 40 de grade, valul de căldură a început să se domolească odată cu scăderea temperaturilor.

Lipsa precipitațiilor și mediul uscat au dus și la mai multe incendii forestiere, în care până la 16 pompieri au fost răniți de flăcări.

Cel mai grav incendiu a fost cel de la est de Londra, în orașul Wennington, unde au ars mai multe case, grajduri și vehicule, dar și cele din mai multe puncte din județele Leicestershire, Hertfordshire, Suffolk, Norfolk, Lincolnshire și Yorkshire.

În Germania, căldura a ajuns miercuri la Berlin, cu maxime de până la 40 de grade, după ce Duisburg, în Renania de Nord-Westfalia, a înregistrat ieri 30,5% și a stabilit un nou nivel maxim anual, deși nu absolut.

Deși autoritățile germane continuă să facă apel la prudență, situația s-a îmbunătățit și în vestul țării, odată cu sosirea unui front ploios.

În Grecia, mai mult decât căldura, problema este vântul, cu rafale de până la 100 de kilometri pe oră, care au provocat un incendiu deja controlat în nordul Atenei, unde flăcările au distrus o duzină de case, au rănit în jur de treizeci de persoane și au forțat evacuarea mai multor sate, iar un altul, la vestul capitalei, a devorat mai multe case și amenință orașul Alepojori, care fusese deja distrus anul trecut de flăcări.

Urgență maximă în nouă orașe din Italia

Mai gravă este situația în Italia, unde cele mai ridicate temperaturi de miercuri continuă să fie concentrate în centru și nord, cu vârfuri de până la 40 de grade, nouă orașe fiind la nivelul maxim de urgență, printre care Roma, Bologna, Florența, Genova și Torino, deși este de așteptat ca vineri numărul orașelor afectate să ajungă la 16.

Prognozele meteorologilor italieni avertizează că termometrele vor continua să înregistreze până la 42 de grade dimineața și până la 27 noaptea pentru încă câteva zile, poate chiar până la sfârșitul lunii.

Această căldură sufocantă, adăugată la cea mai gravă secetă din ultimele decenii, a făcut ca, în ultimele ore, echipele de pompieri să fi avut de-a face cu cel puțin cincisprezece incendii mari, în special în regiunea Campania.

sursa: RADOR