Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislația prin care s-ar implementa acest acord, transmit agențiile internaționale de presă.

Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin, potrivit Agerpres.

Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson ar trebui să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.Într-o primă reacție după adoptarea amendamentului Letwin, Boris Johnson a declarat că nu va negocia nu UE nicio nouă amânare a Brexitului, dar că va introduce în parlament legislația necesară retragerii din UE.

+++

Jean Claude Juncker i-a adresat o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care recomandă aprobarea rapidă a înțelegerii dintre UE și guvernul britanic. „Este un acord corect și echilibrat pentru UE și Regatul Unit și este o mărturie a angajamentului nostru de a găsi soluții”, se arată în mesajul de pe Twitter al președintelui Comisiei Europene.

În fapt, mare parte din acordul negociat anterior rămâne valabil, principalul punct de dispută fiind granița din insula Irlanda, între Republica Irlanda, care rămâne în UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Premierul britanic Boris Johnson a respins mecanismul backstop, care ar fi păstrat pe termen nedefinit Marea Britanie în interiorul pieței unice europene, dacă cele două părți nu agreau un tratat comercial după Brexit.

Acest mecanism este înlocuit cu o nouă schemă care păstrează Irlanda de Nord în piața unică, dar va fi în teritoriul vamal al Marii Britanii. Astfel, britanicii vor putea aplica taxe vamale potrivit acordurilor pe care le vor semna după ieșirea din UE, dar vor percepe tarifele UE pentru produsele care vor intra pe piața unică.