Camera Reprezentanților a adoptat o lege prin care încearcă să-l împiedice pe Donald Trump să retragă SUA din NATO, pe fondul preocupărilor privind angajamentul președintelui față de alianța militară.

Legea, adoptată marți seara cu 357 de voturi ”pentru” și doar 22 ”împotrivă”, interzice utilizarea de fonduri federale pentru retragerea din NATO, relatează Defensenews.com. 22 de republicani au votat ”împotrivă”, iar 28 de republicani și democrați nu au votat. 

Pe lângă blocarea fondurilor, legea reafirmă sprijinul pentru Alianța Nord-Atlantică, pentru aderarea Muntenegrului, pentru o finanțare consistentă din partea SUA pentru IInițiativa de Reasigurare Europeană și pentru ca fiecare țară aliată să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Legea vine în contextul în care relațiile transatlantice sunt slăbite de disputele privind cheltuielile de apărare, comerțul și retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul încheiat în timpul Administrației Obama. După informațiile privind repetatele declarații ale președintelui despre ideea unei retrageri din NATO, Trump a declarat săptămâna trecută că Statele Unite sprijină sută la sută NATO, dar statele membre trebuie să-și mărească bugetul alocat pentru apărare.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Eliot Engel, a declarat că divizarea NATO reprezintă unul dintre obiectivele principale ale președintelui rus, Vladimir Putin.

"De aceea este atât de îngrijorător faptul că Statele Unite transmit semnale mixte despre alianță sau o tratează ca pe o povară", a precizat Engel.

Încă o demisie

Cu câteva ore înainte de vot, Wess Mitchell, asistentul secretarului de stat al SUA însărcinat cu afacerile europene și eurasiatice, și-a anunțat demisia. Explicația: una clasică - vrea să petreacă mai mult timp cu familia - dar care ascunde deseori alte motive.

Diplomatul este unul dintre susținătorii fervenți ai NATO și un atlantist convins.

Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct al NATO și ambasador al SUA în Rusia, a declarat că plecarea lui  Wess Mitchell reprezintă ”o pierdere imensă” pentru Administrație și pentru Alianță.