Premierul britanic David Cameron a cedat presiunilor și a anunțat marți că va permite miniștrilor să se implice în campanie la referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Prin acest anunț, el previne posibilitatea unor demisii din echipa sa.

Cameron dorește menținerea Marii Britanii în spațiul comunitar, dacă va reuși să-i convingă ceilalți lideri UE să accepte propunerile sale de reformă, înainte de referendumul care va avea loc la sfârșitul acestui an, relatează Reuters. În cazul în care nu obține o înțelegere, premierul britanic a avertizat însă că și el va face campanie pentru despărțirea Londrei de Bruxelles.

Premierul britanic, David Cameron, a prezentat, în noiembrie, patru propuneri pentru reforma UE, propuneri care sunt, totodată, condiții pentru rămânerea Marii Britanii în spațiul comunitar. Propunerile vizează guvernanța economică, competitivitatea, suveranitatea și imigrația. (Detalii, aici

Mișcarea sa, menită a preveni demisii la nivel înalt în cabinet, înseamnă că miniștrii săi se vor poziționa, în cadrul campaniei pentru referendum, în tabere opuse pe un subiect care divizează de peste 30 de ani Partidul Conservator al lui Cameron.

 

"Va exista o poziție clară a guvernului, dar miniștrii vor avea libertatea de a-și asuma poziții personale diferite, rămânând, în același timp, în guvern”,

a spus Cameron, în cadrul unei întâlniri cu parlamentarii britanici privind situația renegocierii relației cu UE.

David Cameron și-a exprimat speranța că va ajunge la un acord cu liderii europeni la summit-ul din 17 și 18 februarie. Miniștrii săi ar trebui să susține poziția actuală a guvernului, până la ajungerea la un acord.

Referendumul ar putea avea loc la patru luni după acordul cu liderii UE.

O ieșire a Marii Britanii ar zdruncina Uniunea, deja slăbită de neînțelegerile asupra migrației și de viitorul zonei euro, însemnând practic despărțirea UE de a doua mare economie, de una dintre primele două puteri militare și, de departe, de cel mai bogat oraș al său, Londra.

Întrebat de parlamentari despre viitorul său, Cameron, care anterior precizase că nu va mai conduce Partidul Conservator la alegerile parlamentare din 2020, a declarat că nu va demisiona în cazul unui ”nu” la referendum.  

"Aceasta este alegerea poporului britanic (...) poate alege fie să rămâne într-o UE reformată, fie să părăsească Uniunea Europeană, orice s-ar întâmpla eu voi continua să conduc guvernul”, a afirmat David Cameron.

Circa o treime dintre parlamentarii conservatori ar putea cocheta cu ideea unui Brexit, în timp ce o treime dintre membrii Cabinetului – inclusiv ministrul de Interne, Theresa May, ministrul Afacerilor, Sajid Javid, și ministrul Muncii, Iain Duncan Smith - și-au exprimat convingerile eurosceptice.

Ken Clarke, fost ministru conservator și proeuropean, a declarat că decizia premierului este una ”nefericită”, apreciind că miniștrii care nu sunt de acord cu poziția oficială a guvernului ar trebui să demisioneze.

"Să rămâi în funcție, liber să ataci guvernul asupra unei chestiuni fundamentale privind rolul Marii Britanii în lume este o situație destul de extraordinară”, a spus Clarke.

Foștii parteneri de coaliție, liberal-democrați, l-au acuzat pe Cameron că a pus "conflictele interne de partid" mai presus de interesul național.