Noi știri din capitalele europene, aduse de rețeaua regională a EURACTIV.

VARȘOVIA

Câmp de luptă: Eurodeputatul polonez Zdzislaw Krasnodebski (PiS, parte a grupului conservatorilor ECR) a spus că Polonia va fi unul dintre principalele câmpuri de luptă în Europa în perspectiva alegerilor europene din mai. El speră că noul legislativ european va reflecta mai bine actuala balanță a puterilor din Europa, chiar dacă spune că recent-formata coaliției pro-europeană se va bucura un sprijin puternic din partea „elitelor de la Bruxelles”. Potrivit celui mai recent sondaj publicat de Parlamentul European, coaliția ar urma să ia 37,5% din voturi, în timp ce ultra-conservatorii de la PiS au un scor estimat de 36,3%.

Gata de Brexit: „Polonia este una dintre cele mai bine pregătite 3-4 țări europene pentru un Brexit fără acord”, a spus ministrul adjunct de externe Konrad Szymanski, care a precizat că este în interesul atât al Poloniei, cât și al UE, să fie create cele mai bune condiții pentru ca ieșirea Marii Britanii din UE să nu fie abruptă.

LONDRA

Un nou partid: Grupul independent format în Camera Comunelor de opt foști deputați laburiști și trei conservatori care sunt în favoarea rămânerii în UE ar putea deveni curând un nou partid. Toți cei 11 au părăsit recent partidele în care au activat ani de-a rândul din cauza îngrijorărilor legate de Brexit. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

PARIS

Fost premier, susținător al lui Macron: Jean-Pierre Raffarin, fost premier în timpul mandatului lui Jacques Chirac (2002-2005) și-a anunțat oficial sprijinul pentru partidul lui Emmanuel Macron la alegerile europene. Raffarin a fost solicitat de liderul Partidului Republicanilor (de dreapta, membru al PPE) să-și prezinte poziția înainte de campania electorală. (EURACTIV.fr)

BERLIN

Weber susține planul lui Macron: Manfred Weber (CSU), candidatul cap de listă al popularilor europeni, susține planul de reformă al UE prezentat de președintele francez Emmanuel Macron și cere amendarea Tratatelor UE, scrie Die Welt. Este nevoie de decizii mai rapide în domenii foarte importante pentru Europa, precum politicile externe și de securitate, a spus Weber, precizând că el ar elimina regula unanimității în materie de decizii de politică externă, dar această modificare ar necesita schimbarea Tratatului UE.

Ore de muncă: În 2018, numărul total de ore de muncă acumulate în Germania a fost de circa 61,1 miliarde, în creștere cu 1,4% față de anul precedent. Numărul angajaților a atins un nivel record de 44,8 milioane, un plus de 1,3% față de 2017. (Claire Stam, EURACTIV.de)

ROMA

Venituri universale: A fost deschisă perioada pentru depunerea cererilor pentru venitul universal, o măsură promisă de 5 Stele care va fi aplicată din aprilie. Guvernul acordă o subvenție minimă de 780 de euro lunar, o valoare mai apropiată de ajutorul de șomaj decât de un venit de bază, iar criticii măsurii spun că va fi nevoie de angajarea multor persoane pentru a găsi locuri de muncă pentru cei care primesc subvenția.

BRATISLAVA

O căutare fără sfârșit: Un alt candidat slovac pentru poziția de judecător supleant la Curtea de Justiție a UE a fost respins de o comisie de experți. Este a cincea nominalizare consecutivă care a fost considerată nepotrivită, ceea ce face ca postul rezervat Slovaciei să fie neocupat din 2016, o situație jenantă, dar care ridică și probleme practice, precum și întrebări legate de procesul de selecție al candidaților. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAGA

Babis, greu de impresionat: Propunerile președintelui Macron au fost primite cu răceală de premierul ceh Andrej Babiš, care le-a descris drept „total desprinse de realitate”. 

BUCUREȘTI

Alte schimbări ale legilor justiției: Guvernul român a adoptat o nouă ordonanță de urgență care schimbă legile justiției, în pofida avizului negativ al CSM. Este a patra ordonanță care modifică legile ce abia au fost votate anul trecut de Parlament, iar ministrul Tudorel Toader a dat vina pe premierul Viorica Dăncilă pentru graba cu care a fost adoptată ordonanța. Comisia Europeană a criticat schimbările de legislație din domeniul justiției, în special pe cele introduse prin OUG.

UDMR nu vrea excluderea Fidesz din PPE: UDMR va vota împotriva expulzării partidului lui Viktor Orban din rândul popularilor europeni, a spus președintele formațiunii într-o declarație acordată TVR. „Pentru PPE ar fi o pierdere foarte mare. În campanie se spun foarte multe lucruri, se spun cu diferite nuanțe și accente; acest lucru intră în logica campaniilor electorale... Fără aceste mandate de la Fidesz, s-ar putea să nu aibă majoritatea PPE”, a spus Kelemen Hunor. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIA

Moscova nu vrea repetarea erorilor din proiectul South Stream: În prima sa vizită în Bulgaria din 2008, premierul rus Dmitri Medvedev nu a promis nimic în particular, dar a evidențiat că orice participare rusă în proiecte energetice din Bulgaria are drept condiție prealabilă obținerea acceptului Comisiei Europene. Oficialii bulgari au discutat cu membrii delegației din Rusia despre extinderea conductei de gaze Turk Stream, dar și de proiectul centralei nucleare de la Belene.

LJUBLJANA

Împotriva excluderii Fidesz: Partidele slovene membre ale PPE se pun excluderii partidului lui Viktor Orban din familia popularilor. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Tinerii transmit mesaje contradictorii: Tinerii croați cred mai mult în UE decât în propria țară mai ales când vine vorba de protecția unor valori precum libertatea personală, drepturile omului sau angajarea, potrivit unui sondaj recent. Dar, în același timp, deși cei mai mulți respondenți continuă să susțină democrația, ideea introducerii unui sistem autoritar este tot mai populară.

Sârbii vor să iasă din Guvern: Milorad Pupovac, liderul celui mai mare partid al sârbilor din Croația, a anunțat intenția de a ieși din coaliția guvernamentală, din cauza neajunsurilor percepute în ceea ce privește protecția drepturilor minorităților. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)