Canada urmează să anunțe la începutul toamnei rezultatele evaluărilor efectuate în această vară în România și Bulgaria, precum și un calendar pentru ridicarea vizelor pentru cetățenii celor două țări, susține Comisia Europeană.

Anunțul CE vine după o reuniune pe această temă la care au participat reprezentanți ai tuturor părților implicate.

După întâlnirea din Canada, din 23 mai, între ministrul canadian pentru Imigrație, John McCallum și comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, cei doi oficiali s-au întâlnit din nou luni, la Bruxelles, pentru a discuta despre liberalizarea vizelor pentru români și bulgari, singurii europeni pentru care Guvernul de la Ottawa impune încă vize. La întâlnire au participat și Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei premierului, și Rumen Alexandrov, ministru adjunct de Externe al Bulgariei, și Philip Gounev, ministru adjunct de Interne al Bulgariei.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre ultimele progrese realizate în privința respectării de către România și Bulgaria a criteriilor cerute de Canada pentru ridicarea vizelor.

Potrivit unui comunicat al CE, cei cinci au discutat despre vizita efectuată luna trecută în România de experți tehnici din Canada, precum și despre o vizită similară planificată în Bulgaria, la sfârșitul lunii iulie.

Ministrul canadian John McCallum a mulțumit autorităților române și bulgare pentru colaborarea lor în cadrul procesului de evaluare, care urmează să fie finalizat în această vară.

"Toți am fost de acord cu necesitatea de a face pași tangibili în vederea îmbunătățirii actualei situații, în care cetățenii români și bulgari au nevoie de vize pentru a călători în Canada”,

se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, a reiterat faptul că obiectivul Uniunii Europene este ridicare a vizelor pentru cetățenii tuturor statelor membre.

Oficialul canadian s-a angajat să-i informeze pe partenerii europeni, la începutul toamnei, cu privire la rezultatele evaluărilor din România și Bulgaria și să prezinte un calendar pentru liberalizarea vizelor. 

Presa canadiană a scris săptămâna trecută că Ottawa se pregătește să elimine vizele pentru români și bulgari. Informația a apărut la doar o zi după ce Bruxelles-ul a anunțat că Acordul de liber schimb dintre UE și Canada va trebui să fie aprobat de parlamentele statelor membre.

Data pentru semnarea Acordului CETA a fost stabilită pentru octombrie, astfel că autoritățile canadiene trebuie să acționeze rapid pentru a nu risca un veto din partea statelor membre ai căror cetățeni au în continuare nevoie de viză pentru a călători în Canada, a mai scris cbcnews.ca.

Comisia Europeană ar urma să discute miercuri chestiunea impunerii vizelor pentru canadieni și americani, din cauză că SUA și Canada nu aplică pe deplin mecanismul reciprocității vizelor. 

O astfel de decizie prezintă însă multe riscuri și este puțin probabil că va fi luată.

Chiar dacă cetățenilor canadieni nu le vor fi impuse vize, riscul pentru Acordul CETA este unul real, dacă una dintre țări respinge tratatul. Asta ar însemna că acordul nu s-ar mai semna sau ar fi amânat, nota cbcnews.ca. 

Autoritățile de la București au sugerat că ar putea recurge și la această soluție, dacă vizele pentru români nu sunt ridicate.

Luna trecută, premierul Dacian Cioloș a efectuat o vizită la Ottawa pentru a discuta cu omologul Justin Trudeau despre chestiunea vizelor.

După întrevederea cu Trudeau, premierul a susținut că există o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare privind ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în Canada.