Deși afirmă dreptul Israelului de a se apăra, premierul canadian Justin Trudeau a adoptat o poziție din ce în ce mai critică față de operațiunea militară desfășurată de armata israeliană în Fâșia Gaza, transmite Le Monde.

Canada nu va mai trimite arme Israelului, a confirmat ministrul Afacerilor Externe, Mélanie Joly, pentru ziarul "Toronto Star" marți, 19 martie, după un vot al parlamentarilor în acest sens. Luni, Parlamentul canadian a adoptat o moțiune fără caracter obligatoriu în favoarea unei "încetări imediate a focului" și a cerut guvernului "să înceteze aprobarea și transferul" de arme "cu destinația Israel".

"Suntem într-o situație în care realitatea de pe teren nu ne mai permite" să exportăm arme, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP.

"Din 7 octombrie, am aprobat doar permise pentru mărfuri neletale. Și, având în vedere evoluția rapidă a situației de pe teren, nu am aprobat niciun permis din 8 ianuarie", a declarat deja doamna Joly, care a vizitat Orientul Mijlociu săptămâna trecută.

Licențele de vânzare de arme acordate de Canada de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas în urmă cu cinci luni priveau doar exportul de echipamente neletale, precum "instrumente de comunicare", a explicat sursa guvernamentală.

Chiar dacă afirmă dreptul Israelului de a se apăra, premierul canadian Justin Trudeau a adoptat o poziție din ce în ce mai critică față de operațiunea militară desfășurată de armata israeliană în Fâșia Gaza, ca răzbunare pentru atacul Hamas de pe teritoriul israelian din 7 octombrie.

Potrivit Radio-Canada, Ottawa a exportat peste 21 de milioane de dolari canadieni (aproximativ 14,5 milioane de euro) în echipamente militare în Israel în 2022 și 26 de milioane în 2021, plasând Israelul în primele zece destinații de export de arme canadiene.

Șeful diplomației israeliene, Israel Katz, a catalogat drept "nefericită" decizia canadiană, care "subminează dreptul Israelului de a se apăra". "Istoria va judeca dur această decizie a guvernului canadian", a declarat el într-un scurt comunicat.

În Statele Unite, senatorul democrat Bernie Sanders a salutat decizia Canadei, pe rețeaua de socializare X. "Având în vedere catastrofa umanitară din Gaza, inclusiv foametea răspândită și în creștere, Statele Unite nu ar trebui să mai ofere niciun ban mașinii de război a lui Netanyahu", șeful guvernului israelian, a spus Sanders.

Problema livrării de arme către Israel a declanșat proceduri judiciare în mai multe țări. În Canada, o coaliție de avocați și cetățeni de origine palestiniană a depus o plângere la începutul lunii martie împotriva guvernului pentru suspendarea exporturilor de arme către Israel, acuzându-l de încălcarea dreptului internațional, dar și a legislației interne.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA