Canada a anunțat duminică o nouă prelungire, până la 21 ianuarie 2021, a închiderii frontierelor sale pentru străinii a căror prezență nu este considerată esențială, informează AFP, citată de Agerpres.

Din luna martie, călătorii care sosesc în Canada, indiferent dacă sunt sau nu canadieni, sunt supuși unei carantine obligatorii de 14 zile pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

La rândul său, granița Canadei cu Statele Unite rămâne închisă până pe 21 decembrie, ca parte a unui acord bilateral separat cu Washingtonul. Sunt permise doar comerțul cu bunuri și mărfuri, precum și călătoriile considerate esențiale. Închiderea celei mai lungi frontiere terestre din lume a fost decisă în martie și ar putea fi prelungită după 21 decembrie, a declarat guvernul canadian într-un comunicat.

Executivul canadian spune că "va fi în măsură" din 21 ianuarie să armonizeze posibilele prelungiri ale închiderii frontierelor între Statele Unite și alte țări din lume, precum și decizia referitoare la carantina obligatorie.

Ottawa a anunțat, de asemenea, crearea unui cadru pentru "examinarea cererilor din partea organizațiilor sportive de amatori de înalt nivel care doresc să organizeze" evenimente precum "campionate mondiale, calificări olimpice sau paralimpice, precum și Cupe mondiale".

Comunicatul de presă nu specifică evenimentele în cauză.

Orașul Edmonton din Alberta (vestul țării) dorește să găzduiască la sfârșitul lunii decembrie Campionatele mondiale de hochei pentru junior într-un balon etanș, așa cum a procedat toamna aceasta pentru sfârșitul sezonului ligii nord-americane de hochei pe gheață.

De la începutul lunii iunie, cetățenii străini se pot alătura familiilor care locuiesc în Canada dacă sunt soți, copii, părinți sau tutori legali ai cetățenilor canadieni. În caz contrar, sunt admise doar persoanele a căror prezență este considerată esențială, așa cum este cazul anumitor angajați.

Începând cu 2 noiembrie, persoanele care participă la un proiect-pilot în Alberta privind alternativele la carantină sunt scutite de la respectarea măsurilor de izolare. Acești călători sunt testați pentru COVID-19 când ajung în provincie printr-o anumită trecere a frontierei terestre sau la aeroportul din Calgary și, dacă rezultatul este negativ, sunt scutiți de carantină, cu condiția să fie testați din nou peste o săptămână.

Până duminică, Canada a înregistrat peste 360.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și peste 12.000 de decese.