Ministrul pentru Imigrație John McCallum se va deplasa, la începutul săptămânii viitoare, la Bruxelles pentru a rezolva chestiunea vizelor impuse de Canada României și Bulgariei, scrie cbcnews.ca. McCallum se va întâlni și cu Dragoș Tudorache.

UPDATE

Întrebat miercuri seara la TVR când se vor ridica vizele, premierul Dacian Cioloș și-a exprimat speranța că vor exista ”progrese reale și decizii până la finalul mandatului acestui guvern”.

În cazul în care Ottawa nu elimină vizele, și noi, ca stat membru UE, ”avem anumite pârghii pe care în mod clar le vom folosi”, a mai spus Cioloș.

+++

Șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache, a anunțat că va discuta luni la Bruxelles cu ministrul canadian al Imigrației, John McCallum, dar și cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Bulgariei pe tema eliminării vizelor pentru Canada.

"E o a doua întâlnire oficială la Bruxelles, luni, la care suntem invitați România, Bulgaria de către Comisie și se va deplasa și ministrul Imigrației McCallum din partea Canadei. Voi participa la această întâlnire. Voi avea o întâlnire bilaterală cu ministrul John McCallum și apoi o întâlnire tripartită la care va participa și Comisia, și Bulgaria. Vom vedea stadiul discuțiilor și al angajamentului pe care premierul Trudeau l-a luat în discuția cu premierul Cioloș. Rămânem optimiști pe acest dosar, dar prefer să aștept să vedem întâlnirile de luni înainte de a mă pronunța cu privire la rezultat", a afirmat, miercuri, Tudorache, după ședința de guvern.

+++

Cum data pentru semnarea Acordului CETA a fost stabilită pentru octombrie, Canada trebuie să acționeze pentru a nu risca un veto din partea statelor membre ai căror cetățeni au în continuare nevoie de viză pentru a călători în Canada. 

Informația apare la o zi după ce Comisia Europeană a decis că Acordul de liber schimb trebuie ratificat de parlamentele naționale. 

În aprilie, Canada și Statele Unite au primit termen încă trei luni pentru a se conforma regulilor Uniunii Europene privind reciprocitatea vizelor: țările ai căror cetățeni nu au nevoie de viză în statele membre UE trebuie, în schimb, să ridice vizele pentru toți cetățenii Uniunii. 

În prezent, Canada impune vize pentru România și Bulgaria, iar SUA pentru cele două, plus Croația, Polonia și Cipru.

Comisia Europeană urmează să stabilească pe 13 iulie dacă va impune vize canadienilor și americanilor, potrivit reglementărilor europene.  

Biroul de presă a confirmat faptul că McCallum va fi la Bruxelles, între 10 și 12 iulie, pentru a pleda pentru adoptarea CETA și pentru ”a reitera pozițiaCanadei față de mecanismul reciprocității vizelor”. 

Purtătorul de cuvânt Félix Corriveau a declarat că ”în timpul vizitei nu vor avea loc evenimente publice sau anunțuri”. 

Nu e clar dacă UE își va pune în practică amenințarea date fiind potențialele consecințe economice, supărarea aliaților politici din America de Nord nefiind o decizie prea înțeleaptă, în actualul context provocat de Brexit, notează publicația citată.

Chiar dacă cetățenilor canadieni nu le vor fi impuse vize, riscul pentru Acordul CETA este unul real, dacă una dintre țări respinge tratatul. Asta ar însemna că acordul nu s-ar mai semna sau ar fi amânat. 

Bucureștiul a dat semnale că nu ar fi exclusă o astfel de variantă. 

Luna trecută, premierul Dacian Cioloș a efectuat o vizită la Ottawa pentru a discuta cu omologul Justin Trudeau despre chestiunea vizelor.

După întrevederea cu Trudeau, premierul a susținut că există o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare privind ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în Canada.