Canada se reînarmează pentru a face față celor trei amenințări: Rusia, China... și Statele Unite

„Imperialismul” vecinului său din sud obligă guvernul canadian să își mărească cheltuielile pentru apărare cu 2%, o măsură planificată pentru următorii cinci ani, scrie „La Razon” (Spania).
Canada își va mări cheltuielile militare pentru a atinge obiectivul de 2% din produsul intern brut (PIB) stabilit de NATO în acest an, în contextul creșterii „imperialismului” din partea unor țări precum Statele Unite și al schimbărilor geopolitice, a anunțat luni premierul canadian Mark Carney.
Măsura anticipează cu cinci ani creșterea cheltuielilor militare planificată anterior de țară. Carney a declarat într-un discurs la Toronto că țara sa, Canada, trebuie să își mărească cheltuielile pentru apărare din cauza politicilor în schimbare din Statele Unite și a prezenței militare tot mai mari a Rusiei și Chinei.
„Acum, Statele Unite încep să își monetizeze poziția, percepând taxe pentru accesul la piețele lor și reducându-și contribuția relativă la securitatea noastră colectivă. În paralel, rutele comerciale globale, loialitățile, sistemele energetice și chiar serviciile de informații sunt remodelate”, a explicat el.
Carney a adăugat că „un nou imperialism amenință” lumea. „Puterile mai mici trebuie să concureze pentru interes și atenție, știind că dacă nu sunt la masă, sunt în meniu”, a spus el.
Prim-ministrul canadian a subliniat că cheltuielile pentru apărare ale Canadei au fost reduse în ultimul deceniu și că echipamentul militar al țării este învechit. El a dat ca exemplu faptul că trei dintre cele patru submarine ale țării și jumătate din vehiculele sale terestre nu sunt operaționale.
Carney a declarat că guvernul său va „reconstrui” forțele armate canadiene, va spori capacitățile militare ale acestora și va consolida industria internă prin diversificarea alianțelor din acest sector.
„Vom asigura că Canada este puternică pe plan intern și fiabilă în străinătate”, a declarat Carney, adăugând că țara va investi „în noi submarine, aeronave, nave, vehicule blindate și artilerie, precum și în noi radare și senzori pentru a monitoriza fundul mării și Arctica”.
În 2014, liderii statelor membre NATO au convenit să aloce cel puțin 2% din PIB-ul lor bugetelor naționale de apărare pe parcursul unui deceniu, deși președintele SUA, Donald Trump, a insistat acum ca obiectivul să fie majorat la 5%.
Statele membre NATO vor discuta noul obiectiv la următorul summit NATO, care va avea loc la Haga în perioada 24-25 iunie.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii