Cancelarul austriac Werner Faymann pare că vrea să se certe cu Berlinul: El cere ca Germania să introducă o cotă zilnică pentru refugiați, pe care să-i ia direct din centrele din Grecia sau din taberele din Orientul Mijlociu, scrie Spiegel Online.

Ruta balcanică a fost închisă și circa 10.000 de refugiați sunt blocați în Grecia, astfel că Austria recomandă Germaniei să preia refugiați direct din Grecia sau din țările vecine Siriei, unde sunt tabere.

Berlinul ar trebui să "stabilească o cotă zilnică și să aducă refugiați în Germania direct din Grecia, Turcia și Iordania", a declarat cancelarul social-democrat Werner Faymann pentru cotidianul austriac "Kurier". Austria nu trebuie "să fie un punct de distribuție", a spus Faymann.

Totodată, el a acuzat Germania că, în fiecare zi, lasă doar un număr limitat de refugiați să treacă granița austriaco-germană.

Statele europene au decis în 2015 o repartizare a refugiaților ajunși în spațiul comunitar. Până acum, planul a fost un eșec, mai multe state refuzând să preia numărul stabilit. Pe 7 martie se va mai face o încercare de soluționare a situației, în cadrul unui summit UE-Turcia dedicat refugiaților, dar perspectivele pentru un acord nu sunt tocmai bune.

Cancelarul Angela Merkel a criticat, marți, Austria, dar și alte state pentru politica lor de pasare a refugiaților și de securizare a frontierelor.

Cine își închide granițele, nu acționează "pentru a găsi cauzele migrației” și afectează economia, a declarat cancelarul pentru Volksstimme din Magdeburg.

UE urmează să prezinte, miercuri, un pachet de ajutor pentru refugiați, în valoare totală de 700 milioane de euro, dintre care 300 milioane de euro pentru anul în curs. Banii nu vor fi doar pentru Grecia, ci și pentru alte țări din UE.

Guvernul elen a solicitat, marți, Uniunii Europene un ajutor în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro. Atena estimează că, în luna martie, vor veni circa 100.000 de refugiați, cei mai mulți din Turcia, pe cale maritimă.